Resipi ni dapat masa kelas masakan di Yummies Bakery..
BLUEBERRY CHEESE TART
125 gm mentega
63 gm gula halus
1 biji kuning telur
250 gm tepung gandum
(Kalau nk lebih rangup 70% tpg gandum + 30% tepung rose)
1 tsp air
½ tsp esen vanilla
Blueberry filling
Cara
Pukul mentega, gula halus dan esen vanilla. Masukan kuning telur dan air. Pukul 1-2 minit.
Masukan tepung adun hingga sebati.
Tekan adunan dalan acuan tart dan bakar separuh masak selama 20 minit.
Keluarkan dan masukkan inti (1st letak cheese Filling pas 2 letak 1 tsp blueberry kt tengah2, kacau2kan macam buat marble) bakar semula 10 minit.
* Untuk masukkan cheese, guna piping bag untuk mengelakkan comot..
Bahan untuk inti (Cheese Tart Filling)
250 gm cream cheese
20 gm mentega
60 gm gula halus
1 biji telur
Cara
1.Pukul cheese, mentega dan gula hingga kembang. Masukan telur dan pukul hingga sebati
2. Tuangkan inti ke dalam tart dan bakar hingga masak pada suhu 180 degree C
63 gm gula halus
1 biji kuning telur
250 gm tepung gandum
(Kalau nk lebih rangup 70% tpg gandum + 30% tepung rose)
1 tsp air
½ tsp esen vanilla
Blueberry filling
Cara
Pukul mentega, gula halus dan esen vanilla. Masukan kuning telur dan air. Pukul 1-2 minit.
Masukan tepung adun hingga sebati.
Tekan adunan dalan acuan tart dan bakar separuh masak selama 20 minit.
Keluarkan dan masukkan inti (1st letak cheese Filling pas 2 letak 1 tsp blueberry kt tengah2, kacau2kan macam buat marble) bakar semula 10 minit.
* Untuk masukkan cheese, guna piping bag untuk mengelakkan comot..
Bahan untuk inti (Cheese Tart Filling)
250 gm cream cheese
20 gm mentega
60 gm gula halus
1 biji telur
Cara
1.Pukul cheese, mentega dan gula hingga kembang. Masukan telur dan pukul hingga sebati
2. Tuangkan inti ke dalam tart dan bakar hingga masak pada suhu 180 degree C
0 comments:
Post a Comment