Pages

Tuesday, March 30, 2010

Kenapa pula aku perlu tulis blog?

Semenjak berkecimpung sebagai blogger ni, aku banyak dibawakan maklumat dan berita dengan hanya melompat ke sana ke mari dari satu blog ke satu blog. Indah juga dunia IT ni.Ingatkan dunia percintaan aku je yang paling indah..haha. Walaupun tak semua cerita dan perkhabaran dalam blog-blog lain aku suka dan pada masa yang sama mungkin memedihkan atau menjengkelkan, tapi itu semua informasi. Ada yang berguna atau ada juga yang perlu dicampak terus ke tong sampah. Aku perlu berhati-hati juga untuk menapisnya.

Macam-macam sebab orang tulis blog. Dah jadi macam soalan wajib SPM pula “kenapa saya tulis blog?’’. Akupun jadi terfikir-fikir, ye tak ye, kenapa pulak aku menulis dan sibuk-sibuk nak punya blog.

Jawapan aku senang je, suka hati aku la, nak buat blog ke, nak buat bom ke, janji aku bahagia. Kurang ajar kan?

[,]

Hampir setahun lalu sebelum aku berpindah ke unit baru ini, aku memang dalam kesedihan dan sedikit kemurungan. Semuanya soal kerja. Jarang aku ada masalah pasal kerja. Tak perlulah aku korek balik kisah pedih tu, lagipun ianya berkait rapat dengan sensitiviti dan politik pelbagai pihak luar.

Masa tu memang makan gaji buta (sekarang ni makan gaji rabun ayam), pergi officepun main game, belajar buat blog, belajar menyulam on-line, macam-macam lagi la.

Itu je sebabnya. Reason ni tak kurang ajar kan?

Friday, March 12, 2010

Gadis berjanggai dalam derauan

Di rimbunan cintamula
Sedikit mual di balik layah panjang
Relakan diri dikesumba
Padam.Hitam.Kesenai layu
Gumpalan kumulus dicerca
Renyai mengambil tempat
Diganti getar sang hujan....

Tuesday, March 9, 2010

Biar Aku Yang Mahukan Kamu

Jiwamu telah mati, mungkin ada sedikit pergolakan
Kau gugur
tapi berikan aku yang gugur itu,
aku nak buat subang...

Sawan atau meroyan?. Aku rasa gila paling tepat.

Ada seorang kawan aku masa zaman kanak-kanak dulu, dia ada penyakit sawan. Tapi anak orang kaya. Bapaknya kerja broker kalau tak silap. Kalau dia kerja kat kelab snooker, aku tak tau la. Disebabkan aku ni dari kecik lagi dah materialistik, aku sanggup je kawan dengan dia. Sampai sekarang mak aku selalu bagitau dia asyik tanyakan aku. Cuma aku je yang lupa daratan, sampai langsung tak pergi jenguk dia.

Tapi sawan dia sawan yang bermaruah. Sawan yang high class. Kasta sawan dia tu, tinggi sikit dari kasta brahma la kot. Di sisi Tuhan dia lebih mulia dari segelintir orang. Ye lah, kalau dia bercadang nak buat dosapun, belum sempat dia teruskan niatnya tu, tetiba sawannya menyerang.Terus terbantut niat nak buat perlakuan jahat, kan?

Berbeza dengan jenis sawan yang melanda pejabat aku. Sawan atau meroyan ni sebulan sekali je datang. Lepas tu senyap dibawa angin entah ke mana. Sedar-sedar pantry dah penuh dengan pesakit-pesakit sawan tadi. Semua ‘teringin’ makan biskut cicah teh o konon. Kalau tidak, usahkan biskut, nama biskutpun tak boleh sebut depan mereka ini.

Itu namanya sawan gaji. Lepas 23 haribulan, jangan harap la nak nampak muka. 7 haribulan, mula la. Mukapun dah macam taugeh masam yang terlupa nak masukkan dalam peti ais. Kalau orang bujang aku takde la kisah sangat. Tanggungjawab mereka ni tak sebesar tanggungjawab orang yang dah menggalas jawatan mak atau bapak orang. Bukan setakat dengar guruh di langit air di tempayan dicurahkan, ni dengan tempayan-tempayan sekali dibuangnya. Sadis sungguh.

Aku berpesan untuk diri aku juga sebenarnya. Masa depan kita, kita cuma usahakan, tapi itu kerja Tuhan untuk tentukan. Janganla disebabkan orang depan pakai baju lip lap, kitapun terus nak beli baju yang ada traffic light. Jangan lupa juga perati puting botol susu anak tu. Mak pakai baju baru tiap-tiap minggu, tapi hingus anak kering kat pipi. Tolong ya!

Tuesday, March 2, 2010

Kasih untuk Nabiha. Syafia Humaira?

Ketika aku menulis ni, beberapa hari lagi sebelum sampai ke tarikh ulang tahun kelahiran aku. Kalau boleh aku memang tak mahu bersedih-sedihan, tapi hati aku diruntun hiba lepas membaca kisah Syafia Humaira. Hati aku juga menghimpun dendam pada sipelaku yang berwajah manusia tapi berhati babi. Atau mungkin juga sedari awal lagi rupa parasnya memang seperti setan. Jadi tidak hairanlah jika dia sanggup melakukan perkara sebegitu. Aku terbayangkan betapa syahdunya perasaan ini bila memeluk Nabiha. Nabiha seumur dengan Syafia. Bilalah agaknya kali terakhir Syafia menerima pelukan hangat yang penuh dengan kasih dan cinta?

Antara Nabiha dan Syafia, dua kanak-kanak comel yang berbeza nasibnya. Mungkin Nabiha akan mengalami kehidupan lebih sadis di kemudian hari berbanding Syafia. Itu kerja Tuhan. Tapi tergamakkah aku membiarkan nasib Nabiha sebegitu, walhal Tuhan dah perintahkan aku untuk terus berusaha dan berikan kehidupan sesempurna yang boleh. Menjaga amanah-Nya itu seperti aku perlu menjaga nyawa dan maruahku?

Siapa yang melahirkan Syafia itu, bukan maknya kah? Jadi bagaimana kalau seorang yang namanya emak (ataupun mungkin jelmaan iblis) boleh ‘merelakan’ Syafia diperlakukan sebegitu?

Heyy kamu yang bercadang nak buat sesuatu pada Syafia-Syafia yang lain pula , tolong jangan calarkan hati aku lagi! Kalau kamu tidak mengerti erti kasih dan sayang, pergi menuntut di mana-mana. Jangan salahkan aku jika orang-orang seperti kamu, tidak ada dalam doaku!

Monday, March 1, 2010

Selamat ulang tahun DIRIKU

Walaupun aku tidak ghairah untuk menyambutnya, tapi dalam hatiku, aku turut menyanyi kecil lagu selamat ulang tahun DIRI. Tidak sekali-kali pernah aku terluka kalau ada sesiapapun yang lupa pada tarikh ini. Aku cuma teringatkan bahawa bila tiba tarikh ini, semakin bertambah waktu yang telah berlalu dan semakin berkuranglah usia yang tinggal untuk aku nikmati di atas muka bumi ini. Aku akan insaf sementara mungkin.

Lahirnya aku berpuluh-puluh tahun dahulu, di tengah rembang matahari. Padan la dengan warna kulit aku yang terlebih berkilau ni. Kalau mengikut darah di sebelah ayah yang berketurunan cina, pasti warna ku tidaklah yang paling kelabu di antara adik beradik yang lain. Sebab tu bila kakak aku mengejek aku ni anak keling yang dikutip kat kuil Sri Marathandavar, aku nyaris nak percaya.

Hari ini, aku cuma mendoakan kesejahteraan dan kebahagian yang aku nikmati selama ini berpanjangan. Tiada wish list, cuma doaku sekiranya aku dibenarkan menghirup segarnya udara pada tarikh yang sama tahun depan, biarlah segalanya diisi dengan sumbangan bermakna dari aku.

Selamat ulang tahun Chah. Bestnya dapat sms Nuhaa & Ariff malam tadi. Terima kasih juga pada kawan-kawan yang wish kat portal dan FB..suka la tu tengok aku makin kerepot..(minggu depan jangan mengada-ngada nak rindu-rindu kat aku, aku tak de, aku nak pi Singapore, cucuk botox...:P)