Pages

Wednesday, December 29, 2010

Terima Kasih

Thanks sebab kamu gemok
Thanks sebab kamu keding
Thanks sebab mata kecik mu
Thanks sebab kaki kamu merekah
Thanks sebab kamu comel
Thanks sebab kamu rajin mendengar
Thanks sebab kamu gila
Thanks sebab kamu bengong
Thanks sebab kamu kedekut
Thanks sebab kamu masak tak sedap
Thanks sebab kamu laser
Thank sebab kamu suka lawan cakap laki
Thank sebab kamu akan usaha cari ‘damping malam’
Thanks sebab kamu adalah kamu
Thanks sebab kamu sudi
.... berkawan dengan saya

Kalau tiada kamu
Saya mungkin macam seekor beruk yang menggalas LV
Atau mungkin seperti patung Barbie yang comel tapi plastik
Juga mungkin seakan bunga mati di rak-rak SSF
Atau perempuan gila yang bertutur bahasa ibunda secara monolog saban hari
Dan juga perempuan yang sopak kakinya dan jugak bernanah hatinya........


********

huhuhu..pemergian mu ku tangisi..gelak tawamu ku rindui..kuih mu ku lapari..open house mu ku tunggui...
apapun jangan lupa order tepperwer aku (bak kata mu..ada peluang mu nok juppe aku...)
anyway moga persahabatan kita akan berkekalan hingga ke akhir hayat....
mohon maaf atas silap salah...


Thanks sebab kamu comel ...i like this

*******
Paling kurindui sesi memasak...
Time tu aku bole tengok celah bedah cikgu yg sgt gebu...
Ya aku akui....
Aku keding...hobiku cungkil bakat gigi
Aku kuat berusaha mendampingi malam

Yang paling kurindui.....leteranmu..
Agaknya bilakah lagi ko nak pangku tulang bontotku
Disofa pehamu...


Paling kurindui....
Paling kumenyampah....
Ko sebijik mak aku....
Nasik goreng ikang....
Berani ko cari penyapu sampah....

Atas dasar persahabatan ini aku bagi ko PDA = 100%

*******

Aku budak sastera masa ting 5,
Tapi aku tak pantas menulis bait kata sepuitis Aeskah..

Emm...Cuma ada pantun 4 kerat, yg memang aku kena hafal masa kekecik dulu, Rasanya sampailah maksud kepada yang di tujui,


Pulau pandan jauh ke tengah
Gunung daik bercabang tiga
Hancur badan dikandung tanah
Budi yang baik dikenang jua..

Pisang emas dibawa belayar
Masak sebiji di atas peti
Hutang emas kena ku bayar
Hutang budi di bawa mati..

Budi juga yang dikenang sampai mati..

Budimu tabur Insha Allah tak berkubur
Kasihmu ikat kukuh tak bercerai
Ternyata penuh keikhlasan

Maassalamah...Illal Liqa'

******
kamu,
yer!...kamulah!..sapa lagi??
yg gebu!
yg manis!
yg gemok yer jugak,
yg mulus,

yang rajin,
yang pemurah,
yang becok,
yang sepantas laser,

tiada kamu....
kami tiada ....

tempat mengadu,
tempat mengumpat,
tempat bertanya,
tempat ketawa,
tempat menumpang kereta,
yang paling sadis,
tempat belajar .....

walaupun sepotong ayat 'surah waqiah'.......

betapa kamu sungguh 'bertakhta' di hati murid2....

syukurlah kamu satu 'daerah' jajahan aku....
boleh jumpa selalu.

Tuesday, December 28, 2010

Selamat Bekerja Kilang Air Mata. Selamat Juga Untuk Kalian.

Dua hari lagi nak masuk tahun baru, banyak air tumpah. Tadi. Esok dan lusa mungkin tumpah lagi. Tiada kesinambungan cerita di situ sebenarnya. Biarlah.

***

Air tak tumpah kalau tak ada budak gemuk terlanggar cawan atau gelas hadiah ubat gigi darlie yang berisi air laici sambil mata tengok drama Cinta Kirana.

Air tak tumpah kalau kau pegang cawan elok-elok dan bukannya berjalan tergedik-gedik sambil berkejaran dalam rumah lantai melekit sesama kau dan adik beradik kau yang belum baligh.

Air tak tumpah kalau kau tak tamak isi slurpee warna biru perisa beri penuh-penuh dalam cawan yang paling kecik (of course harganya paling murah) kat Seven E

Air tak tumpah kalau kau pekerja hotel yang terlatih bawak cawan sopan-sopan dan servepun sopan-sopan kepada orang-orang berkaliber tapi mungkin kurang sopan dan kekampungan macam saya.

Air tak tumpah kalau kau ada penyakit bisul yang belum ada mata, tapi pada masa yang sama kau ada penyakit Parkinson yang teruk dan kau cuma bawa dua sudu air yang diisi dalam cawan yang berkapasiti 2.25 liter.

Tapi..

Ada air yang tumpah. Air mata ramai orang. Hari ini. Bukan kerana tidak sopan. Juga bukan cawan dilanggar anak yang belum baligh. Bukan juga sebab main kejar-kejar hingga tersepak cawan berisi teh hangat yang dibeli di Haji Ismail Group Langkawi. Tidak kerana penyakit Parkinson. Juga bukan sebab tamak haloba gila.

Bukan. (baca banyak-banyak kali tau agar efek BUKAN tu sangat-sangat BUKAN)

Sebabnya aku cuma ada dua hari lagi. Dan kamu sekalian ‘meraikannya’ pada hari ini. Kamu panggil ini perpisahan. Bila berpisah kilang air mata akan bekerja keras, dan terpaksa kerja over time bagai. Hasilnya air mata yang tumpah bercucuran jika dicampur semua orang yang menangis hari ni dah separas buku lali yang kering dan sikit lagi nak jadi hitam. Sehitam muka Hafiz yang baru balik dari main pata gamaknya.

Sedang menangis lagi ni!

Wednesday, December 15, 2010

Daun Ketum

Minggu lepas aku minum air daun ketum. Pasal kebaikan daun ketum, cari la kat wikipedia ke, gugel la sendiri.

Wah satu pencapaian peribadi. Bapak mentua kata yang daunnya ada garis merah lagi power. Nak sihat, hilangkan sakit apa entah atau nak power elok jugalah diamalkan. Dua kali dia kata. Must be true! Tapi dia sendiri tidakla sepower mana, berapa kali keluar masuk hospital. Tu belum kes tak power sebab operate belah perut berapa meter ari tu. Panjang tu heh. Mujur tak putus.

Hasilnya? Terus transform jadi ala-ala si dara. Tu baru sekali minum, kalau berkali-kali? Paddu!

Sekarang jiwa aku berusia 29 tahun, fizikal aku macam baru 25 tahun. Terasa macam sedang pakai inai di jari yang sepuluh dan pada kaki yang agak mulus , yang belum mampu mencarikkan cadar satin dan kaki yang tidak memerlukan sabun payung mahkota kerana dihina sebab cagu dan lepas tu terkopak.

Halah... Aku dah tak ada kerja ni, biarlah aku merapu sekali-sekala. Dr Rozmey buat cerita merapu tu kau orang tak apa-apa pulak!

Nak sabun payung mahkota? Contact Cik Ruh.

****


Apapun, sihat sakit, lemah kuat, kaya miskin,cantik buruk, tu bukan kerja daun ketum..

Monday, December 13, 2010

Lumpur Berbuih

Simpan stiletto itu. Kita ke bendang.
Lihat keli sedang menari riang.
Mungkin haruan sedang makan anak , abang dan keluarganya di celahan lumpur kelabu berbuih.

******

Kamu jangan begitu.

Thursday, December 9, 2010

Antara Aku dan Kamu, Ada Kita - 7

Garis-garis kematangan. Aku belum bisa lepaskan mu nak!

Jaram?

Dah lama Ariff tak demam. Akupun lupa macam mana rupa dia kalau demam. Mesti masih ensem heh- sebab dia anak mak jadi dia akan warisi apa yang mak dia miliki. *gila*. Upppss maaf. Nanti Yati marah kalau guna perkataan gila. Upppss maaf lagi sekali.

Cerita pasal Ariff demam kan? Aku agak-agak dia kena sumpahan mambang selut masa dia ikut si bapa kacak ke Kedah minggu lepas. Anak orang bandar-pergi tangkap ikan di bendang-ikan tak dapat- lumpur dan selut penuh atas kepala. Mesti jakun tahap maksima. Akan jadi kenangan terindah walaupun tak ada gambar . Mengong betul la si bapa itu, ada ke patut momen-momen yang istimewa sebegitu dia lupa nak ambik gambar. Di situlah terbukti bahawa peranan si ibu amat penting untuk sentiasa di sisi bapa, mengingatkan si bapa. Selain itu menikmati masa bersama-sama bapa sambil melayan bunga-bunga cinta stail orang tua-tua. Gedik!

Malam tadi susunan tidur ada perubahan ketara. Ariff tidur dengan kami. Jadi tiada apa-apa perkara yang diingini berlaku lah di malam yang dingin itu. Ahaha. (Kan aku kata ini entry gedik!).

Aku memang tidur-tidur ayam kerana risaukan dia. Aku jaram/jeram/jerang kepala dia dengan tuala lembab. Banyak sangat slash tu sebab sampai umur sekarang aku tak tahu apa perkataan sebenar untuk proses mengelap kepala orang demam dengan tuala yang direndam dalam air, perah dan tempek di dahi. Kalau dalam alaf baru ini proses itu telah digantikan dengan cool fever. Jadi aku tiada masalahlah untuk gunakan bahasa apapun.

Kalau jeram, bunyi macam air terjun. Tidak munasabah. Takkan demam-demam kita sebagai ibu bapa prihatin benarkan anak-anak pergi ke perkhemahan yang bercampur lelaki-perempuan ke jeram air terjun.

Kalau jerang pula, takkan aku nak jerang air, yang mana proses itu akan menghasilkan suhu yang tinggi atas dahi luas Muhammad Ariff, sedangkan tujuan asalnya adalah untuk merendahkan suhu. Pelik.

Dah tu jaram?

Mungkin perkataan lain sebab buat pertama kalinya aku kelihatan amat selekeh dan bengong kerana perkataan seringkas itupun aku tidak tahu.


Terus jadi entry budak bodoh!