Pages

Wednesday, September 30, 2009

Ada la Orang Tuuu

Ari ni orang tu pergi kerja pakai bedak. Apa tandanya ye?

Tekaan jahat aku:

1. Memang nak menambahkan kehenseman untuk isteri yang dicintai
2. Try nak menjadi hensem sebab selama ni memanglaaa tak hensemnye
3. Ada orang puji dia hensem bila berbedak, so diapun teruskan usaha murni tersebut

Apa-apapun lu memang hensem arrr Nazri...

Tuesday, September 29, 2009

Dah namanya raya

Tak yahlah citer panjang-panjang.Raya aku tahun ni memang happening, cam tahun-tahun sudah. Gumbira dan memenatkan. Cuma tak depun kengkawan sekolah yang datang rumah..:((..dah makin 'mengera sumbang' kot aku la ni...
erm..warna tema baju..ala kelabu..grey..memang naik kelabu mata menengoknya..

mungkin ada episod sambungan...(tengok rating penonton dulu cam mane)

Monday, September 14, 2009

Persiapan Raya

Skeptikal dan sinikal je bila tengok orang buat persiapan raya awal-awal.Puasa pun belum.Lagi parah, ganti puasa pun lagi la belum. Bulan 9 nanti nak raya, kain nak buat baju bulan 2 dah beli, bulan 3 dah gi antar tempah, bulan 5 dah siap, cuma belum pegi ambikla kat tukang jahit.mahal bebenor upahnya. (tu la, lepas SPM mak suruh pegi belajar menjahit, sibuk nak gi kelas komputer, kelas menaip) Kalau tempah 5 pasang, kosnya dah menyamai down payment buat beli tayar Kancil. Kalau 15 pasang?

‘’bulan depan la saya datang ambil amoi ye, bulan ni belum ada bajet la..’’

Over betul.Sah ada yang akan kata cam tu. Tapi sah bukan aku la. Orang lain yang suka dengki-dengki tu yang kata.

Bulan Ramadhan belum nampak bayang, sample kuih dah bersusun-susun tiba, yang sedap pun nampak tak sedap..apatah lagi yang sememangnya tak sedap.

Belum masuk kes ‘sawan’ Yummies Bakery lagi..berduyun-duyun pegi carik barang kuih. Laki bagi duit suruh bayar duit bas anak, abis duit tu terbabas ke poket Yummies. Segala jenis nak buat (try). Macam jadi. Yang order, order, yang nak buat sendiripun tak yah kirala.

Ada lagi. Langsirnya. Butang baju sedondonnya. Songkok, sampinnya.Selendang pulak. Tak ‘ekin’ la kalau pakai tudung bawal. Semangat betul nak semayang raya. Tapi pegi masjid tayang tudung hajaba. Tayang manik baju shimmering flora.

Pastu duduk diam-diam, sebab semua dah beli. Lagipun duit dah abis. Negatif bulan ni. Kalau buat PnL ni, memang naik mencanak-canak tang OPEX tu. Masuk Ramadhan, dah boleh fokus pi mesjid la kot.Boleh khatam Quran 5 ari sekali. Sebab semua dah settle.agaknya la..

Yang tak bersiap awal tu? Ha..mula la gelabah pegang semua tak kena. Pandai mengata orang over .. Awak tu, masa nilah nak gentel kuih, nak jahit baju, nak beli baju anak, nak tempek manik. Ada hati lagi nak berlangsir baru. Tarawihnya masa bila? Usahkan nak bertadarus. Mengaji pun 2 ainpun tak berapa nak lepas. Sedap sangat mengata orang.

Abih tu masa bila nak buat persiapan raya ni?!!.. (aii..dah takkan tua-tua ni time management pun tak pass-pass lagi...malu le weii)

Sunday, September 13, 2009

Bukak Puasa Yang Paling Best Laa..



































































































Plan asal memang majlisnya di port biasa..Sunway Hotel, tapi atas persetujuan bersama, kali ni lokasi berpindah ke rumah Cik Arin & GG kita..lagipun 'hotel' ni, semua facilitas lengkap..yang penting buleh late check out.. :P

So hari kejadiannya 12 Sept, majlis berbuka puasa sebahagian ahli-ahli kelab _____________ telah diadakan dengan jayanya di rumah agam Cik puan Arin tokey bank kita. As usual, menunya kena pot luck, tapi seperti biasa juga, port yang dipilih, mesti tak luck, sebab-sebabnya:
· Kena prepare paling banyak menu
· Penat tapi penat
· Ditinggalkan oleh tetamu dalam keadaan umah yang paling bersepah di dunia.
· Tapi..tuan rumah mesti bergumbirakan dengan kehadiran kengkawan..peace Arin!
Barisan menunya...takyah ceritalah..buat penat korang telan air liur je..pendek cerita, memang perghhh la..tiada yang perghhh melainkan yang perghh-perghh belaka.

Hajat dihati nak bertarawih bersama..tapi apakan daya, ‘Megat Terawis’ kami-kami tu, kalau dah berjumpa..lagi sakan dari ahli berdaftar..ai tok imampun dah letak kopiah kat tepi..apo cerito?

Perasuah yang paling dikehendaki BPR. Tapi BPR siapa nak siasat? (karangan lari tajuk)


Tak ada apa yang istimewanya jika merujuk gambar di atas. Selain dari rupa parasnya yang sedondon ngan warna bunga-bunga pinggan tu. Oh ada lagi..ianya menceritakan berkenaan kuih onde-onde atau nama saintifiknya buah Melaka. Ada gak yang panggil kuih ‘kekoh char’. Ish tak 1Malaysia langsung nama. Apa-apalah. Janji namanya bukan Kak Rosmah si rambut kembang sudah. Eii raya ni rambut baru kot Kak Mah Harrods kita tu ye. Nak raya 1Malaysia la katakan. Ala..bukan nak cerita pasal ni..

Petang bila ntah. Dah dekat pukul 7.00 tetiba terasa lak nak makan kuih ni. Tepung pulut itam dari umah mak mentua, gula nisan dari Terengganu (yang aku kecoh-kecoh antar posting gi Terengganu dulu tu), kelapa parut je dari kedai busuk Kak Siah (kena lipat pinggang kain kalau nak masuk kedai ni). Bukan itu jugak pun aku nak cerita.

Ni baru ceritanya. Hubby berbuka kat luar, bibik lak tak puasa. So tinggal aku ngan Nuhaa jelah yang ‘ada angan-angan’ nak berbuka puasa ari tu. Boring sungguh mengadap menu Nuhaa yang SAMA tiap-tiap hari. 2 keping roti bakar sapu naturel, dengan campbell soup yang bertajuk chicken and mushroom soup.

Aku pun cabar dia,

‘’kalau Nuhaa makan kuih ni sebiji, mama kasi RM20, kalu dua RM30’’. (sebab aku kompem memang dia takkan makan punya.

Dia sahut cabar aku..cet!.lepas abih roti dia sekeping setengah, diapun makan dengan gaya orang nak kena sula (camne la tu ek).. bungkam (ayat!!)..tergamam aku..dia makan rupanya..yeyyyyy...aku berjaya memecahkan tradisi seorang Nurul Nuhaa Nazri yang hidupnya hanya bergantung pada roti dan mi sup sahaja..

‘’Sedap?’’..dia jawab..’’tak berapa’’.. Nuhaa makan sebab nak duit je, mama kena bayar Nuhaa sekarang..
aiii kecik-kecik dah pandai makan suap...^aku pun pandang sekeliling..ada 2 orang balachee BPR tengah mengintip..^

Tangan yang memberi lagi mulia dari tangan yang menerima. So aku tak dosa la kan...ye ke gitu?

Kalau ari-ari macam ni..aduyaiii...Donald Trump pun bengkrap... :D

Ayat yang bertanda ^^ hanyalah ‘rapuan’ tukang tulis semata-mata..

Wednesday, September 9, 2009

Mama the Monster

Sahur tadi. Boleh ke tengah mengantuk tiba-tiba bertukar jadi mak singa? Boleh...kalau kena gaya, apa salahnya..bulan Ramadhan, syaitan je yang ditambat, tapi jin-jin dalam badan ni kalau tak ‘dimatikan’, bergegak gumpita la ia..menggoda-goda gitu...itulah nafsu..

Ariff tersedar masa aku kejutkan Nuhaa untuk sahur.. tetiba terus berdengung bunyi kumbang tak cukup zat, mengongoi (?)..ala nangis yang buat-buat tu..memang aku tak kejutkan dia,kalo dia tak pesan.. sebab nanti macam-macam hal...yelah kita ni nak la jugak pekena sebantal dua lepas sahur..kang dia bangun, ishh...takleh jadi...
Ingatkan dah selesai, rupanya episod baru nak start, dia keluar bilik gi sambung nyanyian kumbang kat luar pintu bilik, adiknya sampai tersedar & nangis le jugak...geram betul aku...apa lagi..mendera anak la...aku piat telinga kiri, eh kanan dulu kot..pastu termakan godaan hati, aku piatla lagi sebelah..alang-alang sakit, biar dua-dua...apa lagi..makin kuat la koir sang kumbang di dinihari tadi...puasla hati tu...:(
Elok je adegan piat mempiat berakhir..Nuhaa tanya aku, mama tau tak kenapa dia perangai? Kan malam tadi dia pesan suruh mama kejut dia..aku tanya, nk buat apa?..dia nak bangun solat..kan ustaz suruh get ready malam lailatul qadar...Allah! dah terlambat Chah.. terus perasaan ni bertukar jadi perasaan seorang mak yang sebenar...
So, terlajak perahu ke aku pagi ni?

Nota khakis: Ariff dalam cerita di atas merupakan murid tahun 1, walaupun fizikalnya macam murid tahun 2, tapi dia belum mummayyiz..(dari pattern pemikirannya)..tabiat suka mengangis tu..(tanpa sebab) erm...sejak azali..patutnya aku tak perlu nak heran..(second child syndrome? sama la ngan aku + bapaknye kalau gitu..:P)

Tuesday, September 8, 2009

11th Anniversary

6 September...Tak sah kalau tak bercerita pasal tarikh keramat ni..yelah..masing-masing yang dah bertukar status pasti ada tarikh keramat ni, dan teruja nak kongsikan ceritanya..mestilah!..tarikh yang membawa peralihan dalam sesebuah kehidupan. Pengalaman demi pengalaman yang mendewasakan sesebuah institusi perkahwinan, juga anugerah demi anugerah yang Allah berikan sepanjang usia sesebuah kehidupan berkeluarga itu...
Tanpa LV, bukan juga ferragamo yang menjadi hadiah untuk ulang tahun perkahwinan kali ini, cukup dengan sekadar (malah lebih bererti) usaha dan ikrar untuk mengukuhkan lagi ikatan yang terjalin selepas akad diterima pada 11 tahun yang lepas..
Happy 11th Anniversary Chah + Nazri...
Juga untuk Shah, Intan & Zira yang berkongsi tarikh ini... ;D

KUL-TGG-KUL

Jumaat ambik cuti merayap, Sabtupun merayap lagi...ahad lak anniversary...isnin pun cuti Nuzul Quran...seronoknya cuti..tapi dalam 4 hari tu, ari sabtu yang lebih syahdu.. trip ngekor hubby kali ini lebih kepada trip untuk menziarah kaum keluarga...biar hubby sibuk ngan kerjanya..aku lak sibuk mengimbau kenangan lalu..
Semuanya berlaku dalam tempoh sehari...pepagi lepas sahur terus ke LCCT, solat subuhpun di sana, 8.00 pagi dah terpacak kat airport TGG and tanpa merugikan masa walaupun sesaat..terus ambik cab ke pasar payang...meroyan betul aku membeli nisan, rempah masak, rempah nasik dagang, macam-macam la yang hanya ada di tanah tumpah darah mak & ayah ni...tanah tumpah aku jugak sebenarnya...tapi sejak mak ayah berhijrah ke ‘luar negeri’..negeri ni seolah-olah bukan negeri aku..
Menziarah Makcik Nah, Makde, Ayah Teh & Pak Anjang, adik-adik mak yang masih setia di kampung, kecuali Paklong ngan Pak Usu yang berhijrah ke Singapore, makpun berhijrah jugak..tapi dalam negara je la...semua tu akibat cintaa antara 2 darjat...huhu...
Rasanya macam lama betul tak bersua, walhal ngan Makcik Nah baru 2 minggu lepas, dia yang turun ke KL untuk mengantar sepupu register masuk maktab, pun dengan makde juga, masa konvokesyen ‘kazen’ di UPM..tapi kampung halaman ni..arghhh...rindunya...rindunya nak kutip buah kemunting...rindu tengok buah keranji..apa lagi... haaa.. menghirup udara pantai...duduk atas ‘gere’ sambil tido-tido ayam, pastu berjerenggeng..perghh...(huhu...word nih...rasanya ada org Terengganu yang tak tau, tapi AE kata ada..) Hubbyku pun apa kurangnye..siap suruh Pakcik aku berenti kejap kt SESMA, nak tengok sekolah tempat dia dimatrikkan...elehhh...
Kesempatan ke pasar Batu 6..dengan aneka jualan kuih muih tradisional Terengganu..Cuma yang tak berapa nak best..kebanyakan gerai menjual kuih yang agak sama, maybe dari supplier yang sama... then dia pegi écer’ je pada pegerai2 kat situ...mau je aku listkan nama-nama kuih tu, kang ada yang terliur la plak...teralit kat kedai Desa Murni (anak beranak kedai syurga tudung & lubuk tudung)...wahh ramainya orang..ye la, diorang dok melelong songkok sebiji 5sen...sampin budak RM5..haha..baik beri free jer...
Settle jugak urusan hubbyku, dan tibalah waktu berbuka puasa bersama keluarga...seronok betul...tiba jugalah masa untuk balik pulak...sekejapnya masa berlalu...hubby dah bisik kat aku...tua-tua nanti kita balik duduk sini...beli tanah tepi pantai & buat rumah dan habiskan sisa-sisa hidup di tempat yang indah ini....hihi...



view dari gerai-gerai area rumah sepupu mak

ermm...SESMA


ini dia...pokok kemunting


Tuesday, September 1, 2009

Apam Pisang Cyber

Dalam dok meggodek-godek resipi di alam Cyber, di pinggiran Cyberjaya, cuma bukan di cyber cafe je..hihi..terjumpa resipi yang pada aku senang untuk orang yang 'rajin' cam aku nih..kalu tak silap pau resipi kat umah kengkawan Zaliana kot...


Bahan-bahan:
6 biji pisang berangan
1 cawan gula
4 biji telur
2 cawan tepung self raising
Sedikit soda bikarbonat

Cara:
Lenyek pisang hingga hancur, pukul telur dengan gula hingga kembang dan agak ringan, masukkan pisang ke dalam adunan telur tadi, tepung dan soda..godek-godek, bolehla kukuskan..

Nota hikmah: first time buat ni..tak caya? Kena percaya jugak-jugak...macam jadi..boleh la.. cuma harapan ku berkubur sebab gebunya tk sampai terpecah & merekah...rasanya...ermm disukai ramai...(aku, aku, suamiku dan isteri suamiku....:P)


RamadhanKu

Episod : Kanak-kanak
Sungguh indah pengalaman berpuasa sewaktu menjadi kanak-kanak..yang best bila balik sekolah mak tanya ari ni nak berbuka makan apa? Yang tak best..kena buat kerja...Macam-macam la menu yang keluar dari mulut, walhal, mak akan masak apa yang ada, apa yang dia reti masak dan apa yang dia sempat..oh lupa.. HARI APA juga patut diberi perhatian juga..kerana hari2 itu akan mempengaruhi tugasan mak untuk menyediakan juadah berbuka. Isnin-Ahad, pagi-pagi lagi mak dah kuca ganyoh (pinjam word Kak Jua) di dapur..hari Rabu double la kes kuca ganyoh tu..sebab ada pekan sehari, so siapkan juadah berbuka untuk jualan kena extra, menupun extra,..mak memang sentiasa menyokong ayah..dari segi membaiki ekonomi keluarga..dengan menu dan pelanggan yang hampir sama, tetapi hasilnya sungguh mengujakan..air tangan mak...ehhh bukan ke anak-anak je yang suka makan masakan air tangan mak? Anak orang lainpun tumpang suka masakan air tangan mak kita jugak ker?? Aku tukang kira duit..sbb aku tukang kutip daun pandan & kena potong2 untuk DIKISAR okey?!..bukan blend..airnya yang wangi tu akan menghasilkan cendol dan lompat tikam mak yang sedap itu....ah ha..lagi satu aku tukang ‘teran’ cendol dlm baldi...(sebab tu la aku senang beranak kot) mak settlekan lompat tikam, kuah laksa, kuah laksam, kuah pasembor, air gula, santan, bla..bla...kakakku kena kisar beras... Buat laksam...kukus laksam, masa darjah 5? Aku darjah 2 la yer masa tu... ermm...terasa sungguh ‘indie’ dengan job scope memasing..pandai bawak diri anak-anak mak..:P.. Ehh lupa ketupat palas..mak buat juga, ayah akan tolong bungkus ketupat, itupun kalau tak ramai org di barber cornernye...kalau tidak ayah kena jadi tukang angkat & marketing manager saje la...kalau masuk ayah..abisla..semua kena buat secara ‘berseni’..ikat ketupat kena seni, serba serbi berseni..huhu...
Bila semua dah ready untuk di let go..ayah ngan mak pun dh berada diposisi untuk memasarkan jualan mereka, aku boleh la ambik kesempatan untuk menyelam sambil minum air...(memang minum air pun..) pegi mandi sungai lama-lama...(eiii..kurang pahala posa) pastu carik jambu...2 ari lepas dah aim dah jambu biji merah kat rumah Tok Long Bidan, rasanya ari ni dah masak tu..boleh buat berbuka...pastu kutip buah ceri, sedap gak buat buka, nasib baik petang ni tak ikut Cu Rahmah pegi kutip buah berangan...kalu dak, menu berbuka aku, penuh ngan buah-buahan... ;D
Nota:Zaman kecilku yang serba indah...

Episod : Anak Dara Kecil
Yang paling menjadi nostalgia...bulan puasa makcik kantin kena berehat (mak la tu), so mak masih meneruskan usaha menjual juadah berbuka puasa..Cuma pembantu mak dh berbeza,aku ngan kakak tak dapat bantu mak..sbb aku dan kakak di asrama, ihhhh...sungguh azab sengsara tatkala dibangunkan subuh-subuh adam (subuh kebenda, 2 pagi!) untuk ‘menikmati’ sahur dengan hidangan ‘lazat’ ikan cencaru LENGKAP berjaket goreng (ibarat penyiasat CSI yang terjumpa mayat kaku, bisu, kelu lengkap berpakaian, takde perasaan), sayur labu masak air, sambal belacan...sampai laaa aku sumpahhhh ikan cencaru dari masuk ke dalam umah aku..jangan berani-berani & ada hati nak masuk tekak aku...eiii ngeri sungguh bila mengenangkan rasanya tu...

Episod: Anak Dara
Dah besar panjang (lebar?), langkahpun makin panjang..jauh ke utara aku tinggalkan mak, ayah dan ahli keluarga yang lain..puasa yang sememangnye tragis bila berjauhan dengan keluarga...tapi terubat dek gelak tawa suka duka kengkawan...kekadang ada gak main masak-masak kat hostel...kumpul duit untuk beli juadah bukak puasa...Arin, Shaffe, Che Un,Intan, Arin, Shah, Yun, Wan, Zira dan kadang-kadang Ida pun join semangkuk...ah lupa, Not yang suka menempel kat kolej orang...:P

Pusing-pusing menu, cafe D9 memang tetap di hati..sambil mengusha-usha (DAN diusha...ngeeeee) mamat-mamat sekolej yang tak berapa hensem tu, buleh la jugak..dari takde langsung nak cuci mata...paling beh dapat pegi kat pintu pagar besar...banyakkk juadah..Cuma duitnye je yang tak berapa nak banyak..so kena berbajet...apa la jadi ngan PARAM kat pagar tu sekarang ye..may be Dr Halim tokey teka teki ngan Dr Syazwan je yang dok ulang-alik ke pagar tu sekarang nih.. pasti juga aku tk mampu melupakan kenangan berbuka di Restoran Melati Senja di Jitra...Kuala Perlis? Uppp...takmo sebut, satgi depa marah & ligan aku ngan ikan yang tak jdi ditimbang tuh....huhuhu..

Episod: Mak Dara
Sejarah bakal tercipta nanti.. untuk apa yang terjadi pada hari ini di ramadhan yang mulia ini, bilamana aku yang sekarang ini sedang mengendalikan sebuah rumahtangga (yang kadang kala hampir karam ngan semak samun)...tiada banyak bezanya dengan ramadhanku di era yang lain...tiap-tiap hari telefon mak (ni berlaku pada ramadhan saja) tanya masak apa & makan apa...jawapan mak..ala biasa-biasa aje..takut anak teringin nanti sedey.....huhhhh tua-tua pun nak manja2 ngan mak...tapi agak malang bagi aku yang dipanggei Chah ni..belum merasa ditelefon anak-anak, pengalaman memenuhi impian berbuka anak-anak, mama Nuhaa nak makan ni, nak makan tu...kerana pengalaman semenjak bergelar mama ini, sejak mengendalikan anak yang berpuasa ini, perasaannya...sama..sama..dan sama saja...ahhh merintih ke wahai hati??
Syukurlah sekurang-kurangnya diuji Allah dengan anak-anak yang susah benar dalam urusan makan minum mereka saja, tapi mereka masih belum boleh dikategorikan dengan kategori anak-anak bermasalah..syukurkan sekurang-kurangnya mereka masih seperti kanak-kanak normal yang lain..yang tidak normal cuma corak pemakanan mereka sahaja...itu je masalah ko Chah? Allah...tak mencabar langsung.. So..rilekkk la wahai nuraniku...
Dah la dulu...nak ke dapur tanpa sempadan di alam maya sat..tiru juadah depa untuk petang ni..;P