Pages

Friday, May 29, 2009

Topi Sulaman Riben

Lepas dapat buku yang diorder dr Puan Ann, terus terai pektis teknik straight stitch, ribbon stitch ngan stem stitch..pas tu bila dh siap, tk tau lak nk buat apa...lagipun try jait atas kain belacu je, piki2..ala terai la buat menda yg belum penah buat... so tu yang buat topi untuk si Yuyun aku tuh..hahaha..tanya laki dia kata cm songkok...erm..ye tak ye..takpela..so terpaksa umpankan aiskerim nak kasi nabiha try, sbb dia tak nak...aku suh dia trypun dia kata, "tk uke..tak uke.." hampess..

kot-kotla sesapa tkde benda sgt nk buat, leh la terai 'resipi topi' aku ni ha...

potong 2 keping kain, bentuk bulat (untuk atas kepala) dan kain untuk tepi (2 lapis)
gunting bulat 2 keping kain, buatkan lubang kat tengah2 untuk kepaknye..memula aku letak kain keras yg guna untuk buat kaf (cuff) kt tangan tuh, tapi nampak keras cm atap pondok jaga jer, so buang, tinggalkan kain jer..
dah siap, tarbus...

modelnye...hahah..kembang beno kepak tepinye..leh tumpang lagi sorang..

Tuesday, May 26, 2009

Sulaman Riben : Ribbon Stitch Rose & Web Rose


ribbon stitch rose & spider web rose


Dah hampir berjaya siapkan satu projek sulam riben ni , makin baca citer-citer korang, makin mencanak-canak semangat..arap2 semangat aku ni tkde la jatuh berdebusss..pastu berkubur, musnah , punah ranah sekerat jalan…bukan apa, orang kata memula semua semangat, pastu..terbengkalai jadi bangkai…eeeii buruk beno bunyiknye…terbengkalai jadik tukun..haaa...adalah juga pekdahnye..

Mms Cekgu Azimah, dia kata tk minat..hampess tul kakak aku ni..mms cicik plak, dia kata boleh tahan, cuma “dah sulam2 tu, nak tala ke mana?”…lerrr…sabo la…nanti aku buatla sarung kusyen ke..beg ke..takpe nanti aku dapatkan komen-komen dari juri-juri tak bertauliah kat bawah tu..tanya Afiah okey kot..leh dapat komen bernas, tapi kalu komen terpedas? Camno?..takpe..takpe…takkan komen cenggitu pun leh melemahkan semangat…

Cam kelako pun ada bunga aku nih..takpela tempek je la…namapun buah cempedak di luar pagar…tapi janganla jolok kuat-kuat sangat…sakit wooo….

Sunday, May 24, 2009

Keranamu Sulaman Riben

Keke..memang tengah gian tul menyulam reben nih..tambah plak tengok projek-projek mega student Pn Ann, wah...teruja sungguh..tabik spring kat Zaliana, Roslinaz, etc...caya la..calit sket..sib baik laki tak marah, malangnye...terpaksa di 'terbengkalai' kan la..bunga sumer dh siap, tapi daun tk cukup..warna daun yg aku nak takde jual..eh...korang penjual reben, nak menega ke tk nak nih? grrr....
Tup..tup...dh kul 3 baru solat zohor...tengok lakinda plak tido..oh...tk lapar la tu..misti sebab makan mi goreng pagi tadi dengan jayanya..sambung lagi RE..jangan tak tau..aku tk tido siang tau..baju kurung yang taget nak pakai ari senin pun dok tergantung tak berkelim...ah..layan ahhh ko...takkan every week nk pakai baju baru....jeles acik ita yang tengah boyot tu kang....khikhi...
Sedar-sedar dah kul 5.30 pm...laling aku sudah je solat asar, dia kata nk gi potong rambut, pastu dia kata lapar, " ada apa nak makan?"erk...rasa cm tercucuk jarum!! wadusss!!!! aku lum masak....so satu perjanjian sulit telah ditandatangani..aku kata lepas babah balik gunting rambut, everything redi...zassss...cam nak terbang aku kat dapur, segala bunga silat kuar.. kuikui....nah..ni jer yang sempat aku masak dlm tempoh 37 minit.....eh..ulam tu bukan aku masak la..aku petik je dr 'kebun' bibik...

Wednesday, May 20, 2009

Hari Sahabat Sedunia

Barisan lakinda tersyintaa...(A)
Nyunggiters...(B)

A+ B


Hari ni aku memandai-mandai akan declare bahawa hari ni adalah hari sahabat sedunia..tetiba aku teringat kat korang sumer...tak sabar lak nk tunggu 30/5 nih..more gossip to comes..here we goes..
Now korang bukan calang-calang orang...semua dah big-big gun dalam banking line, stock and share, haa...yg kejanye suh orang buat camerapun, cikgupun ada..eh..lec'tua'..aku? erm..pistol air je..tapi yang penting kita enjoyzzzz...

Aku nak dedicate this for your guys...yang pernah sama-sama susah senang, gelak ketawa, riang ria..mcm-mcm..harap2 anak-anak kita akan terus sambung silaturrahim yang telah kita simpulkan nih..sama macam usaha kita nak merapatkan hubby ko ngan hubby aku..sampaikan diorang dh jadi lagi meriah dr kita..mana aci!!!

Arin, Che Un, Intan, Shaffe, Shah, Yun, Zira thanks for the great memories...love u all...

Tuesday, May 19, 2009

Sulaman Riben: First Project (Rossette Rose)



Inilah hasilnye selepas seminggu memiliki buku Asas Sulam Riben dan 2 hari jadi student AON Pn Ann ...memang byk cacat celanye..cm gulung daun tembakau pun ader...kain yang aku guna ni tk berapa elok, sebab senang berlubang esp kalu cucuk jarum untuk jahit riben yang saiz 1 inci tu..sib baik leh cover line...snap gambor pun dari kejauhan je...hikhik...stem stitchpun bengkang bengkok lagi....bersambung...

Sunday, May 17, 2009

Fridge Magnet

Ntah mana datangnye minat aku collect fridge magnet nih..kalu ikutkan cm leceh je..bukan apa..nk kena maintain cuci sebab, for sure akan lekat2 minyak..pastu mesti senang kumpul abuk..tapi bila tengok design yang comel-comel dan yang paling penting aku leh meneroka ke merata dunia..eh...'e-pergi' ke merata dunia..;P..
Sebahagian dari koleksi aku....

Projek Sate Hj Samuri

Sebelum balik semua orang dpt buku dari Bang Bull..yang sememangnya ulat buku...BB, nanti la aku baca ek...

BB dok juai minyak ngan kaum ibu..misti citer dr oh bulan.com nih..


Zubeq!! kakaka...


Atok sampai kena duduk tegak...dengaq citer ada sorang dr kaum bapa tu makan sampai 39 cucuk sate..waduhhhh!!!

Apalah Awea dok mengelentong laki aku ngan si Pearl tuh..

Kusyuk dan tawaduuk..yg baju itam depan Atok nilah yg mengidam sate..single but not available... AE time kasih ye FM..nanti beli lagi tau..

Meeza aka Mrs Atok..ngan anak-anak...

Ina, Faiz & Co

Manis menawan..Mrs Abaw..

Weekend lepas..kawan aku yang berkelana ke serata dunia dan kerjanya memberikan consultation pada bank-bank terkemuka dunia cam RBS, Swiss Bank etc tetiba mengidam nak makan sate kajang..so plan asal di Sate Hj Samuri R&R Awan Besar, tapi memandangkan lokasi kurang sesuai..so bertukar la ke Sate Kajang Hj Samuri Di Bangunan Dato Nazir...organizer tetap dan berpencen kami, atok Azhar menguruskan kehadiran ahli-ahli thru our best of the best http://www.uum-with-hons.com/

Tuesday, May 12, 2009

New Blogger

Buah cempedak di luar pagar...Aku baru belajar blog memblog ni..2,3 bulan ni...betull...tima kasih kat Fida sebab bagi semangat dan tunjuk ajar..jeles jugak tengok blog www.nisrinasofiya.blogspot.com yang comel momel tu.. dalam proses godek menggodek lagi ni... erk..takpelah biar lambat asal selamat...aku dok lane kiri dulu ni ha...better late than never, rite?

1,2,3 nak start sulam riben

Tadaaa!!!..at last..dpt jugak aku buku ni...berbunga-bunga ati sekembang bunga riben Pn Ann bila balik je kerja bibik ulur pos laju..yihaaa...buku dah sampai..makhluk-makhluk comel yang 3 orang tu pun berebut2 nak tengok...First projek akan start minggu ni..tunggu!!!

Monday, May 11, 2009

Dadih Istimewa

Resipi ni mak saya dapat masa pergi kursus under latihan untuk usahawan MARA..bebudak opis memang teruja ngan dadih I yang lemak berkrim ni..cubala…

BAHAN:

500g coffemate
1 tin susu cair
1 ½ paket serbuk agar-agar cap burung layang-layang (yang clear)
23 cawan air
3 cawan gula
1-2 keping asam keping
Perasa ikut suka (biasanya mangga, strawberi, keladi dan coklat)

Cara:

Masakkan air dengan gula hingga mendidih dan gula hancur. Masukkan serbuk agar-agar dan asam keping dan kacau. Masukkan susu cair dan coffemate sedikit demi sedikit (takut berketul). Masak hingga mendidih dan masukkan perasa. Sejukkan dan makan!

Sunday, May 10, 2009

Cinta Nan Satu

Cinta wanita pada perkara yang satu ni…bukan cinta sebenarnya..GILa..upp..kegilaan perempuan yang satu ni…tak lain tak bukan..hand bag, beg tangan atau tas tangan..sapa tak bergetar jiwa bila mampu menjinjing atau menggalas Prada , Hermes, Bottega Veneta, Marc Jacobs, Salvatore Ferragamo, Gucci, Moschino, Aseana, Giuseppe Zanotti (grr..nak sebut pun susah!) atau Anya Hindmarch? oh lupa LV....pas tu..pastu..orang di sekeliling dok memerhati sambil bibir digetap geram..(hishhh..napela aku tak sebertuah si dia tu)..so kita akan melangkah dengan perasaan banggakah? yakin 100%? Self satisfaction? Atau yang paling buruk…ahhh..takburnya aku…ada handbag mahal, ada kelasss..wei.. tolong la jangan..
Sebab apa beli hand bag mahal? Hadiah mother’s day? Anniversary? Birthday? Atau sekadar to reward yourself? Heyy..come on la…hand bag mahal-mahal..puting susu anak berkarat tak berganti engkorang sedar tak? Teruk lagi bergolok bergadai sana-sini semata2 nak beli coach? Pucci?fendi? aigner?celine?
Bersyukurlah dengan apa yang kita ada…bahagia tu bukan terletak pada betapa kayanya kita…tapi..betapa kayanya hati kita…jinjing carlo rino pun takpe, atau yang regenya 19.90 pun, who cares? Apa nak malu? Even galas hand bag yang dah terkopek, belipun masa J card member Day..ramai orang dr barang yang dijual..astagfirullah….malu ker? Buang masa je nak malu-malu..korang tau ke yang galas beg mahal-mahal tu jiwa diorang macam mana? Sempurnanya wanita itu apabila disaluti barangan yang sempurna pembikinannya..berapa peratus boleh jamin jiwa mereka sempurna?
Aku yang dulu memang obsess pada menatang yang digelar beg tangan ni..tak beli, dapat tengokpun jdikla..dalam kepala asik pikirkan nak beli, beli dan beli....bahagia rasanya bila suami mampu belikan, terasa hidup dah lengkap..akulah isteri yang paling dicintai suami, kerana dia mampu mendengar suara hati gila aku ni..tapi...percaya la..selagi kegilaan ini tak dibendung, selagi tulah aku akan jadi orang gila yang dalam pelarian..hidup dalam dunia aku dan handbag-handbag aku..
Sekarang..Insyaallah..alhamdulillah..aku dah pulih..dh kurang sket gila ni..kena pikir rasional Chah oiii....tak perlupun beg yang mahal-mahal..buat apa? kat mana significantnye? Ce habaq mai? Baik pakai je yang mana ada..itu yang sebaik-baiknya..simpan duit, laburkan untuk masa depan anak-anak.. macam Arin, senyap-senyap kumpul harta..kalau aku teruskan kegilaan aku ni? aku boleh dapat apa? sekadar berkongsi….

Kenangan Mengusik Jiwa...



Gambar-gambar lama yang sempat discan..saje malas nk tulih banyak2 kat sini, bkn apa...biarlah kekal dalam ingatan aku je la..cewahh...

Sawaadeekaa...Chiangmai oh Chiangrai

















Decision untuk ke Chiangmai ni dibuat atas dasar dah tak tau nak pegi mana..maklumlah cuma London je yang belum pegi..tempat lain semua dah...(dalam mimpi)..so Chiangmaipun Chiangmai la..janji merayap...tapi aku ni, cm orang tkde laki...kemain berjoli ngan kengkawan...ala..sekali sekala..yang ampunnn.....tinggal kejap je kan...

Pakej yang Kak Ju bagi ni berbaloila, 6D5N, Chiangmai & Chiangrai, all in....makan (muslim package), otel ngan transportation..cuma frust sebab target boleh soping all out..tapi tk dapat..aku ni suak jalan2 mengabihkan duit, so kalu jalan2 pi cuci mata cm ni, kureng la sket..so inilah catatan perjalananku...

Gila Menjahit

ni salah satu projek aku, baju flower girl anak sulung gua..


Seronok bila baca kat blog-blog korang pasal gila menjahit ni..sebenarnya kes-kes menjahit ni dah lama tertanam dalam jiwa aku ni ha…say belas-belas tahun lepas..maknenya masa sekolah menengah la tew..pada aku bila aku dapat pegang gunting, ngadap mesin jahit, semua masalah boleh hold kejap…tapi tak la sampai rasa dunia ni ana yang punya..sebab memang bukan aku yang punya..bukan jugak man belon yang punya..hihi..…tapi release sesangat..especially kalau jahit langsir..graf perasaan nak menjahit akan naik mendadak bila mana sang suami keluar out stesen..huhu…biasala kalau aku ambik cuti semata-mata nak menjahit..syyy…jangan habaq kat boss gue oqayy!..
Aku start masuk kelas menjahit kat kampung masa tunggu SPM, bila SPM keluar, resultpun ala-ala terkeluar landasan..so kena ambik STPM..so dapat masuk kelas lagi masa tunggu STPM..tambahan pulak kelas under KEMAS tak berapa dapat sambutan..bagusla..biar aku yang sambut..free..lagipun balai raya tempat belajar tu sekangkang kongkang je dari umah aku…
Banyak jugak projek yang aku dah siapkan, baju kurung, kurung moden, blouse, kebaya..tapi kebaya dah jadi tak berapa terer..maklumla shape aku la ni.. ala..malasla cakap..cam tak sesuai dah nak berkebaya…anak murid? Ada la yg pun ada dah khatam 4, 5 orang…rata-rata belajar jahit baju kurung..”lepas untuk diri sendiri jadilah..” itula tag line diorang…memang ya pun..lepas untuk mereka dan anak-anak mereka..berbunga-bunga ati aku..tapi ada gak yang dah berkobar-kobar beli mesin jait..tapi dok berbungkus lagi..siap ko Fiza!!!
Penah gak keja kat kedai jahit masa study kat utagha dulu..lepas gak arr duit beli phone card..jadikla…
Projek terkini, menjahit langsir lagi..first time nak buat eyelet…rasa cam leceh gak nak menebuk2 lubang tu…tapi ce gi tanya kat Kamdar or Macy nun…baper upahnye..mampusss tak sanggup nak bayar..
Projek semasa..baju, baju dan baju…la ni sibuk ngan baju lengan papaya, popeye la …hihi..macam-macam…
Kalau ada sesapa yang nakkan tips or panduan, or apa2la dalam urusniaga jahit menjahit ni..tanyalah..saya sedia berkhidmat..

Wednesday, May 6, 2009

Tepung Gorengan Rangup


Resipi ni mudah dan ringkas, tapi kalau kita tak tau, jadilah susah..kan? mak saya gunakan resipi ni..bukan resipi sebenarnya..sebab bahannya ringkas bebenor..dah diturunkan pada ramai orang..dan setakat ni terbuktila kerangupannya...

tepung gandum 3 sudu
tepung beras 5 sudu..apapun sukatan, sifirnya misti 3 gandum, 5 beras..
air kapur (kapur sirih..jgn tersilap ambik kapur kasut anak plak...huhu...)
garam
serbuk kunyit
pisang/keledek/sukun

Bancuhkan semua bahan, kepekatan untuk menggorengla...celupkan pisang/keledek, apstu goreng dlm minyak yang betul-betul PANAS..setelah keraknya mengeras, barulah godek-godekkan dan slowkan api...goreng hingga masak, makan hingga abih....sekian...

Resipi Kerabu Taugeh Campur Kerang














Bahan Kisar:
Cili Api
Serai
Bawang Merah
Santan Pekat

Taugeh -celurkan
Kerang rebus
Pucuk Paku (optional)
Asam Limau
Kerisik
Garam secukupnya

Cara:
Gaulkan bahan kisar dengan sayur mayur tu, perahkan asam limau, masukkan kerisik dan garam. Siap...dan bolehla dimakan...nyum..nyum...