Pages

Monday, June 15, 2009

Tiada Posting

erm..2,3 ari ni agak kebizian sket...so may be tk sempat nak post berita terkini lagi sensasi..walopun dlm pale otak ni banyak yang nk dikongsikan..sabar ye semua peminat-peminat yer..(uwekk..nk muntah!)

Wednesday, June 10, 2009

Kelas Menjahit


Syyy..kelas ni dijalankan secara 'rahsia'..walopun waktu lunch, tapi kami guna bilik miting ofis..'anak-anak murid' aku tu tgh tekun buat blouse lengan papaya..syarat nak belajar ngan aku kena SEMANGAT yang berterusan dan pengeras untuk cikgu : PAKAI BAJU YANG DIJAHIT SENDIRI..

Kelas ni free je..Ani dh pandai wat baju kurung ngan baju melayu dan tgh potong blouse..Fiza baru start ngan blouse, Milah dah reti buat baju kurung dan 2nd projek buat blouse, Yati dah terror jait alas meja & langsir...sukerr..sukerrr..

Friendship Award


erm..aku ni memangla baru sesangat pasal blog memblog ni..ada gak terbaca kt blog2 lain pasal oscar golden globe nih ..wah..haha..terkial2 acik nk buh jugak award dr aida..me kasih aida..



1 - Copy 2 badge AWARD di atas dan letakkan di blog anda. DONE !!!

2- Link / ceritakan kembali siapa yang anugerahkan award ini kepada anda.


Aida, rakan sekelas kat AON.. adianiez.blogspot.com.. walopun lambat kenal Aida, tapi rasa cm dh kenal lama..walaupun e-jumpa ngan e-borak je, betul kata Za, kawan2 kt blog lagi mesra + rapat compared to jiran-jiran..mampus aku memang tk tau nama nama anak jiran yang dok selang 3 buah dr umah aku, tapi within a week, aku dh tau sapa nama anak Aida : Nurin & Syuhada..baby in RED..anak Za pun aku tau..Aisha & Faris (ralit sungguh dok spell words kt roti)


3 - Perlu nyatakan 10 fakta / hobi berkaitan diri sendiri


ermm.. cm nak kena up date resume pun ye...


a) Aku yang dipanggil Chah ni orangnye ceria..tapi aku bukan mak lawak..tapi ada masa aku kuarkan suara, ada dah yang ketawa terkekek-kekek..tak paham sungguh..may be gen-gen geli dlm badan diorang tu terlebih kot..hobi utama memang suka mengusik orang..kadang-kala ada gak masa terover..sampai ada yang kecik ati kot..maaf ye pada sesapa yg terasa tu..


b) Menjahit adalah dunia aku..minat aku timbul since tingkatan 2,3 cam tu la..aku menyesal gak sebab tak masuk aliran SRT (sains rumah tangga- zaman aku dulu la)...hingga kan kawan2 kat asrama yang kena buat projek untuk exam SRT, aku SUKARELA mengoffer diri untuk tolong buatkan..dan diorang semua pass dapat A1 ngan A2...hahaha..kalau aku susah ati, tempat yang aku tuju pasti Kamdar or Nagoya, nak gi SSF or Macy's, pastila kopak poket acik..lagipun kebetulan dekat ngan umah aku..beli kain langsir or untuk baju, mlm tu terus godek2 jahit..terus ilang segala kelukaan, keboringan or segala perasan yang negatif2 tu..ada sekali tu, aku sedikit demotivated pasal kerja, dlm sebulan tu aku jahit & tukar langsir 4 kali pada satu tingkap yg sama!..lagi satu laki acik tu kerjanye asik outstesen..so apa lagi..menjahitla kerja nye... (best!)


c) Pasal menjahit lagi...sedikit terkilan sebab tak sempat abiskan silibus untuk buat coat ngan slack lelaki..:(


d) Sekarang aku still bekerja, dah masuk tahun ke 13 lepas grad..yukssss..cam dah boring sesangat..tapi aku nak pikirkan apa aktiviti yang sesuai kalau aku benti kerja nanti..Nazriku dah bagi hint dulu, suh berenti, tapi.. arghhh konfiusnye..(hehe..mulala tu, bagi alasan nak gi nagoya la tu!)


e) Mula berjinak-jinak ngan RE dalam sebulan lebih kot..jadi makin jatuh cinta la..


f) Saya kawin muda, after grad (haha..tak sangka lak sama U ngan Za) setahun terus kawin, so anak sulung saya dh 10 tahun (Nuhaa), ke dua 7 tahun (Ariff) dan ke tiga (last kot..Nabiha - 2 tahun)


g) Pencinta aiskerim, kek & coklat..Ya Allah..susahnye nk buang tabiat ni..itula sekarang ni acik memang la 'comel'...walopun tk secomel kak dibah noor...huhu..


h) Saya 'dipaksa' suka collect perfume..Nazriku itu la punya pasal.. mana-mana dia pegi, satu2nye adiah yang dia beli dan menepati citarasa saya 100% adalah perfume...so dah banyak2 tu, kumpul je la...lagi satu, handbag (dulu)..tapi la ni dah..dah..dah tak nak membazir..last beli handbag pun masa anniversary last year, ok la kan? haa.. caya tak saya memang dh berubah?..may be lepas tengok CD The confession of shopaholic kot..


i) I would say NO NO to buah pala & segala produk2 dr buah pala..eiii tak suka rasa dia..


j) Kurang suka tengok TV, especially citer yang telenovela or yang ada episod-episod tu..ahhh sungguh tak sabar nak tunggu apa citer seterusnya..


4 - Perlu pilih 6 penerima award dan nyatakan nama mereka di blog - BELUM

5- Lawati la blog mereka dan tinggalkan komen / mesej yang bertulis - "Anda telah di tag - sila layari blog saya untuk terima award anda..."DONE !!! - PUN BELUM




Lazy daisy



ni teknik ribbon stitch? ke straight stitch..

Citer bunga? erm..too klise...pompuan dengan bunga, mistila serashi bershama..tak tau la plak kalau-kalau ada pompuan yang tak minat bunga..bukan apa..masa aku nak snap gambar ni sebabnye dlm kepala dok teringat-ingat kat projek RE..(RE lagi..) so aku terus membayangkan agaknye cam ni la Puan Ann dok memerah otak nak cipta idea-idea baru nk nyulam riben..

Tengah menyulam

asik tak jadik jer nak gentel kudup ros..malu aih kat Za..bersungguh-sungguh ngajor aku..bebbal sungguhla..takpe la, daripada aku dok tensen sbb kudup rose aku yang jadi cam *&%^&*%% tu, baik aku buat yang lain dulu..
Aku masih 'malu' nak tunjuk projek ni kat kengkawan kat AON, apa lagi nk tunjuk kat Puan Ann..isk..isk..

BUKAN jadi kudup..ala-ala jer...sob..sob..


Tuesday, June 9, 2009

Trek Selebriti

Kesempatan balik kampung last week, mencetuskan idea aku untuk ‘menziarah’ sekolah aku dulu…weii..jangan tak tau, sekolah ni la yang menemukan Chah dengan prince charming nye..soul mate..haha…semua orang berbangga dengan sekolah memasing, sekolah sains, MRSM, sekolah asrama penuh..tapi korang tak tau.. aku lagiiii la bangga giless ngan sekolah aku ni..walopun sekolah biasa-biasa, tapi sekurang-kurangnya berjaya juga melahirkan aku ni..DAN encik hubby tercinta..ehh dia beh student SRP tau…
Tapi tak sempat nak pegi kat pokok ubi gajah tepi lab sains..tempat ‘pertemuan’ aku dan si dia sebelum masuk kelas masing-masing..erm..bila berselisih..buat-buat tak pandang, dh jauh baru la nak menoleh tengok kita..cet!..hihi..aku malu la..gile ko, tingkatan 2 dh gatai nk bercinta..dan surat demi surat yang menjadi pengikat antara aku dan dikau..posmennye, tak lain tak bukan, budak kampung aku la jugak..me kasih Ayub..( la ni Cikgu Ayub)..tapi sepanjang bersurat-surat tu, tak pernah la pulak terkantoi tau…terer gak la menyembunyikan ‘percintaan’..upp!! belum bercinta lagi la masa tu…Cuma suka-suka cenggitu la…(malu!)
Masuk form 4, Nazriku itu dapat tukar sekolah yang lebih baik di PJ, aku..erm..kekal la kt situ..tapi kan bukan la sebab aku ni bodo sgt..walopun dia best student, tp beza 2 aggregate je ngan aku..takpe la..dah ditakdirkan aku kat sini..
Tapi..aku memang bodo la plak masa SPM..sumber inspirasi tak de la katakan..agak hanyut…so kena ambik STPM..si dia lak dapat masuk matrik, berpisah lagi…cinta PJJ tul la..tapi masa STPM aku berkobar-kobar, takut tk dapat masuk U..nanti tk sama tarap…huhu..akhirnya..ada gak U yang sanggup terima aku..nun di utara..boipren dpt kat bangi..berjauhan lagi….surat-surat cinta yang jd penyambung kasey..bila dh kerja, aku tercampak kt bangi, dia lak kt PJ tapi manjang outstesen merata-rata..aii…cam tak sudi je nk duduk dekat ngan kita…
Mungkin jodoh yang kuat, sepanjang persyintaan kami, tak ada hadapi masalah yang besar & rumit..family dengan gembira terima kami, tak ada bantahan…semuanya smooth..mungkin ada juga beberapa kebetulan yang menjadikan dia memang jodoh aku..ha..ic lama kami, Cuma dibezakan nombor yang belakang jer..si dia : A24XXX83, aku lak A24XXX84..such a sweet coincidence…(bangga la plak) aku memang tak de idea kalu nak bukak citer pasai ex-boifren ke atau kisah boifren-boifren tedahulu.., yang aku tau first love dan aku cuma ada satu jer.., dan itulah dia Nazri namanye..
Time kasih SM K Maran..me kasih pokok ubi gajah..Ayub time kasih..
Err..ni kisah cinta ke kisah sekolah? Konfius acik…

Wednesday, June 3, 2009

Marble Cheese Cake

kek yang belum dimasak
panas-panas keluar dr oven kek akan mengembang sikit

kek dah sejuk dan ready untuk dimakan

Resipi ni aku dapat masa attend kelas kek Chef Khairy under Yummies Bakery. RM55 untuk 2 kek , memang berbaloi..tapi resipi yang satu lagi tu, secret la,,since chef ni used to be work with secret recipe..kalau nak recipe yang lagi satu (Choc indulgence) kena PM acik Chah ni ha...sbb chef tu kata takut kena saman....huhu...
BASE
100 gm biskut marie
110 gm Anchor unsalted butter – melt it (seelok-eloknya guna pure butter)
50gm rolled oat
25gm almond nib

CHEESE FILLING
600gm Anchor cream cheese (Philadelphia pun boleh)
4 bijil telur gred A (kalau gred B = 5 biji)
250gm Collata white choc compound (bukan cooking choc)
180gm Ancho whip cream

GANACHE (TOPPING)
250gm Collata Dark Choc Compound
25gm Anchor unsalted butter (tak letak pun tk apa)
175gm anchor whipping cream

Cara:

Biscuit Base

1. Balut Loyang dengan aluminium foil. Guna sedikit air untuk lekatkan aluminium foil pada loyang.
2. Kisar biskut marie. Panggang sedikit oat dengan almond nib.
3. Masukkan butter yang telah dicairkan dan tekan dalam loyang. Untuk pastikan biscuit base tk berderai, kepal dengan tangan, jika tk pecah maknanya adunan dah ok.
4. Simpan dalam peti sejuk dalam 30 minit/sampai agak keras.

Cheese Filling

1. Lembutkan cream cheese sebelum pukul. Letak dlm room kira-kira 30-40 mins
2. Pukul cream cheese hingga kembang.Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
3. Masakkan white choc dengan whip cream secara double boil hingga cair. Campurkan dlm adunan cheese tadi, kacau sebati. Tuangkan dlam adunan biscuit base tadi.

Ganache (topping)

Double boil semua bahan dan hiaskan atas kek garis-gariskan untuk dapatkan bentuk marble..

Bakar secara double bake dengan suhu 150 deg C or 160 deg C dalam sejam/sejam 15 mins.

· Double bake : sama ada loyang dlm loyang (sama teknik double boil) OR, dlm oven tu, rak atas letak kek, bwhnya letakkan loyang berisi air.Make sure suhu tak melebihi 180 deg C sebab kalau suhu terlalu panas, kek mudah pecah.