Pages

Wednesday, July 22, 2009

Inikah kehidupan?



Berat mata memandang, lagi berat bahu yang memikul...seribu satu kesimpulan yang boleh aku buat bila menyaksikan íni'dengan mata dan kepala ku sendiri..masih ada orang yang hidup dalam keadaan begini..selama ni betapa angkuhnya aku tatkala menuang baki makanan ke dalam tong sampah, sungguh kering hati aku membiarkan anak-anak membazir-bazirkan makanan..tapi inilah reality...tanggungjawab siapa ni? pemimpin? ketua kampung? jiran? sungguh memualkan bila ada lagi sikap tuding menuding jari antara satu sama lain..tapi akupun sekadar memandang dengan mata yang berat...

Gathered Rose : 2

Untuk memahirkan diri, aku try la untuk bermain dengan warna, tapi aduhhhh..buruk sungguh color combination untuk sulaman yang ni..éeii...tak suker betul tengok kaler pink 'darat'ni..



Gathered Rose

Dah 2 minggu siapkan projek ni, tapi dek kerna aku 'buat-buat bizi' sekarang ni, tertangguh la plak nk up date kat sini ..nasib baik bunga, kalu nasik bokhari tadi..mau 14 tingkat dah kulat tumbuh..rasanya ada improvement sket..tapi belum dapatkan komen dari sifu lagi..


Hasil tunjuk ajar dari Za yang bersungguh-sungguh ajar aku, berjaya juga aku menggentel..cuma belum prefect la.. trimas Za...

Wedding Angah-Tina

A ha..dah dekat sebulan kenduri angah ni berlalu..tak dan la nak cerita..sebelum adik ipar aku yang lain lak nak kawin, baik aku buh gambor angah dan pasangannya ni dulu..Ceritanya biasa-biasa je..kenduri kawin, standard lakan..kena la ada pengantin, pelamin, mak andam dan tukang kepo.(aku la tu..) walaupun angah, tapi dia anak nombor tiga sebenarnye..ntah hape-hape susunan..anak nombor satu, dh setel, anak nombor dua mak mentua aku.. aku la yang ambik...hihi..
Untuk angah & Tina..selamat berbahagia...hingga akhir hayat
malam berinai..

flower girl kecik tak sporting..veil tak nak pakai...beria je prepare
CK ''Man' untuk Az'man'

nuhaa & maklangnye..


nak fokus kat flower girl ngan pasu boy sebenarnye..

hantaran untuk pompuan hasil daya usaha aku la ni..

Sunday, July 5, 2009

Dua bakul kelubi, sebatang Cornetto dan seorang gadis

Termengah-mengah si gadis masuk ke rumah setelah 20 minit berjalan kaki balik dari sekolah, naik cair jugak otak dipanah sang matahari..otak cair, budak cerdik..gamaknye la..lagipun matahari di tahun 81-82 matahari yang baik-baik lagi..tak macam Matahari 2009, si Lisdawati tu..jahat..[ehh kurangkan merapu, buleh tak?] 20 minit ni.. setelah dicampur waktu menyinggah beli aiskerim asam boi kat umah ustaz Rahim- lama sebab sibuk memilih yang mana lagi panjang & harap2 makgu bini ustaz ‘teralit”terbubuh 2 biji asam boinye!- rezeki...:P, campur jugak masa yang diambik untuk membongkok tepi rumah Long Bera, cari buah katak puru...

Tukar baju sekolah, nak tak nak kena basuh baju dulu, celup-celuppun kira basuh jugak.. janji zahirnya baju tersidai di ampaian walaupun umum mengetahui celupan tadi tu tidak sedikitpun membantu menghilangkan bau asam, kepam, masam di ketiak baju (JIKA ADA)..

Tak selera nak makan nasi..rintih si gadis..kalau aiskerim koneto tu selera la..tapi mana cukup duit belanja ari ni kalau nak beli aiskerim koneto..harganye...mahal uhhh..90 sen, duit yang ada 20 sen je..itupun dah abis berjimat dah tu..mana nak cari lagi 70 sen..masalah besar ni.. si gadis dah tak tahan asik nak makan aiskerim curi..ehh bukan curi..ambil tanpa pengetahuan..si gadis dah mumayyiz ke? Dah tau tu dosa pahala..dah tau kalau curi ..eh..ambik tanpa pengetahuan tu adalah dosa.. tapi..bukan si gadis yang curi..kawan si gadis yang buat..si gadis cuma nampak (dan tunggu) Nana ambik 2 aiskerim koneto, selit kat pinggang, pastu dia ambik aiskerim yang harga seposen, pegi kt kaunter... bayar yang aiskerim Malaysia perisa ijau isi nangka Ayah Teh Ali tu..blah ..sapa suruh Siti tu tak pasang CCTV..nasib la..tapi kesian jugak Nana kena tahan sekurang-kurangnya beberapa minit kesejukan kat pinggang dia..tapi tak lama, sampai depan umah Tok Empat Mansor, kesejukan ilang, langsung tak bersisa...yang ada kegembiraan menikmati koneto...ermm...

Sampai bila nak makan aiskerim hasil titik peluh Nana? Kalau dihitung-hitung, mau dah sepeti aiskerim Siti tu kena ambik tanpa pengetahuan..tapi Nana kata takpe, sebab Siti tu tak sembahyang, jadi kita boleh curi harta orang tak sembahyang..kalau kedai Mak Ngah Zaimah + PakCik Sori tu takleh curi sebab dia tok guru ngaji, dosa kalau curi harta orang baik-baik..Si gadis telan bulat-bulat kata-kata Nana..

Petang ni ikut Along Aja ambil upah kupas kelubi, sebakul upahnya 30 sen..mau berbulu tangan dek luka-luka kalau nak dapat setengah bakul..dari jauh dah nampak mak Siti mulut merah terpeleot (bersimpuh?) atas guni perut ijau sambil mengupas kelubi..diorang kata mak siti buleh dapat 5 bakul sehari, lumayan tuh..so si gadis kena nekad nak lawan mak siti..wahh kalau banyak..ari-ari buleh beli koneto ni...jejes-jejes air liur mak siti masuk dalam bakul kelubi, terliur ke atau ngilu dek kemasaman kelubi? Bukan..bukan..air liur tu meleleh sebab mak siti suka ejek2 orang masa dia kecik..so mulut dia jadi merah, pastu bibir dia makin besar sebesar penumbuk...si gadis tak boleh fikirkan pasal apa mulut mak siti begitu begini, sebab.. sasaran mesti dicapai..banyak cerita lain nanti kerja tak focus..kecik-kecik lagi dah ada KPI...bagus..bagus..

Si gadis dapat 2 bakul setengah...bini mamat kelubi bagi upah 80 sen..sukerr..tapi kalau mak si gadis tau ni..nahas wei..aripun dah nak gelap..mak si gadis pasti membebel sekarung..selagi nampak tanah..selagi tu tak balik-balik...si gadispun terpaksa la jalan tunduk-tunduk tengok tanah..ohh..nampak lagi....so boleh sambung main ni...

Arghhhh.....si gadis nyaris kena piat...baju penuh ngan getah kelubi!! Kos untuk dapatkan sebatang aiskerim koneto hasil titik peluh sendiri bersamaan dengan upah 2 bakul setengah kelubi bersamaan dengan sehelai baju yang rosak sebab dipenuhi getah, yang tak tau bila akan dapat gantinya...adil ke?
Harga aiskerim satu peti tu dah dibayar balik pada Siti..mula-mula Si gadis takut untuk bersemuka, tapi nawaitu di hati, sebelum si gadis menutup mata, memang nak bersemuka dan minta maaf, (bagi pihak Nana jugak) harap-harap terhapusla dosa si gadis....


Hari ni si gadis masih lagi orang yang sama..sukakan Koneto walaupun jarak waktu yang memisahkan si gadis dulu dengan kini (bukan gadis lagi...:)) telah melangkaui 26 tahun..

Untuk Nana, terima kasih kerana mengajar aku sedikit sebanyak selok belok kehidupan “kasar’ tetapi penuh bermakna..

Hari Bermalas-malasan

Dah lebih 2 minggu terpaksa ‘rehatkan’beg riben..kena bagi laluan pada majlis gilang gemilang perkahwinan adinda ipar tersayang..maklumlah.. aku kan wedding planner..memang kena lagi over dari semua makhluk lain..

Sabtu Ahad.. plan asal nak ke rumah Cicik, boleh tayang stok-stok baru, tapi kena bagi laluan plak kat bibik.. nak pegi shopping ngan maid sebelah..kena la lepaskan..kalu idak, panjang lak aku kena bersoal jawab nanti...lepaskan aja la..dengarnye nak ke jalan TAR..kemain..bibik2 jaman sekarang..tapi seronok pulak menghabiskan masa 5 beranak tanpa buat apa2, Cuma kena peratikan aje 3 beradik tu menyepahkan rumah...

Since duduk melangut je takde aktiviti...tak produktif..rugi la...mood Abang Naz cam ok jer..so baik aku menggentel riben, dapat sekuntum dua bunga jadi la...raya nak dekat..at least ada gak something dari aku untuk raya ni..

Dapat jugak sekuntum, kena tayang kat Za nih...tapi daun TAK SEMPAT buat.. cop..cop.. bukan tak JADI tau..hohoho.., rasanye dah leh jalan tegak sket ni.. (berlagak!) sbb daun aku sekarang ni,dh tak terlibat dah dalam fenomena ‘kuku kambing’..hihi..kelakar bila Puan Ann komen daun yang aku buat cam kuku kambing...erm kuku kambing yang buat tanam padi tu ker?

Malam menjelma..macam ada kecemasan..tologn! tolong!..tangan abang Naz terkena jarum la! Glupp..Huhu...tercucuk dalam gak kat tangan dia...eeeiii camne la jarum tu leh ada atas tilam nih...aku la tadi tuh..dok menyulam atas tilam, pastu kalut2 nak kemas takut sikenit tu kacau..sori laling... sib baik darjah kemarahan dia tak lama...sebab....aku sempat buat cekodok soda!...


Moral of the story: Masaklah makanan kegemaran suami anda...:)

Thursday, July 2, 2009

Family Gallery

Wahhh sungguh mengujakan bila Awea offer untuk sesi photoshoot ni...ntah nape aku terus teringat kat Cemat, (Limahhh..ampunnnn...pinjam sat lakinda ko) walaupun sekali aram aku belum pernah bersua muka ngan dia..agaknye bila citer pasai gile kamera ni, terus mengingatkan aku kat dia, walupun aku tau ramai lagi orang jadi lagi sewel bila masuk bab gambar ni, Awea salah sorangnye... tu pengantin pantai, Uncle Tobby? yes..uncle Tobby pun.. erm..Rawi, dan geng2 photomamanye..sapa lagi..Eija & Jame...

Sesi ni berlangsung dalam suasana agak mandom...ahaaaa..tapi mood model2 sumer okey2 ye..Cuma cuaca je yang kurang mengijinkan..nak buat macam mana...apapun, memang puas hati..cuma terkilan sikit arr, fotogedik aku ngan yang Matyee ku itu..sikit sangat...

Bebudak fotograper ni memang ok...diorang memang sempoi...(ermm...statement nak diskaun la ni...korang tak reti2 ke ha? hihu..) nak bela pun senang, bagi je nasik lemak bodo ngan air mineral..dah setel! kompem..gambar korang for sure MALATOPSS seyyy... kalau ada sesapa jeles ngan gambar2 aku ni....
ni contact Abe Awea @ http://www.akmaladnan.com/










Berarak Mendung Kelabu...

Bila menjenguk dari tingkap pejabat aku pagi ni, dah agak dah..mesti 2,3 sms yg di terima..”kak chah saya lewat sikit, ujan lebat...” memang cuaca mandom jer....perghhh..ini,best giler kalu nak tarik balik selimut, kerekotkan kaki, tapi still kena keluarkan sikit ujung jari, sbb kalu idak, kaki lemas tak leh napas ....tarik balik selimut? Tadi dah pernah bangun kah? Bangun solat subuh ke..or sekadar bangun kencing lepas tu masuk sarang balik?

Kalau aku, bangun tetap kena bangun, walau malas, walau liat cam mana pun...pada hakikatnya akulah orang yang paling lembab (moist?) kalau di waktu pagi..kalau aku ni..tak banyak..ehh tak ada perkara yang selesai di waktu ‘pagi’aku..paling2pun siapkan keperluan pakaian suami ke opis, kejutkan Nuhaa& Ariff, itu sahaja. Teh o limau panas lakipun bibik yang buat...isteri oh isteri....aduuuu la..cuba membayangkan macam mana la orang lain yang boleh bangun pagi then siap boleh mop umah, basuh bilik air hingga bersinar-sinar...ohh tidakk!

Semalam riuh rendah dengar suara student kena hambat dek fasilitator...ari ni sunyi sepi lah plak...tak sempat aku nak mengusha kot-kot ada ‘pucuk-pucuk muda’ yang lawa-lawa, leh aku kenen kat Awea ke, Atok ke...eiii..mahapla..terasa diri ini macam mak ayampun ader... jauh gile diorang kena menapak ke sana ke mari....Minggu Orentasi la katakan..semua kena berdisiplin, kan? Rasanya pasal semangat tuh, erm.. jangan sapa2 berani persoalkan la..tapi..masuk 2,3 sem nanti, tau la.. berderet2 la surat dlm tray aku, sorang kena berenti, sorang tak tamat study, yang ni tarik diri...tu la korang..orang lain masuk U, korangpun terhegeh2 nak masuk..orang suruh study elok2, korang buat perangai bodoh..kalau aku cerita pasal aku yang dulu memang terhegeh2 nak masuk U, takut jugak korang yang nangis nanti...