Pages

Thursday, October 29, 2009

Layak Ke Nak Risau?

Aku risau ni. Semua tu kerna lepas aku terima sms; “ari ni balik lambat, nak up date resume. May be around 10 kot reach home’’. Aku bukan risau bila dia balik lambat –nanti lapar-perut masuk angin-kentut merata-Nabiha komplen busuk. Bukan tu. Aku bukan risau semenjak muka dia dah lawa ni, dia akan pergi menyunggit ke mana-mana. (muka dah lawa tu bukan sebab berbedak,bedak tu tak berkesanpun tapi..ada la rahsia rumah tangga yang menjadikan muka dia sedikit tampan) tapi kalau betul-betul pergi menyunggit memang aku risau.**toink**

Kenapa dia up date resume ha?. Anggapla sebab nak tukar font dalam resume. Itu aje. Dah meluat pakai font arial, nak tukar font Baskerville Old Face pulak.

Aku tak suka kalau dia up date resume. Biasanya sebab adalah geng head hunter mencari atau memang hobi dia nak test market, nak tengok dia tu laku tak kat pasaran. Aku tau dia tengah usha kerja baru tu. Sibuk nak kerja kat Qatar...aku doakan dia tak berjaya..doa orang teraniaya senang makbul. Haha..

Sekilas ikan di air nampak macam dia suka dengan kerja sekarang. Ramai orang mengidam nak kerja dengan syarikat ‘Amulet’ tu. Apa yang tak kena pun tak tau. Office cantik, kerjapun tak stress. Apa nak stressnya, balik-balik meeting. Sebijik cam UKM. Universiti Kuat Meeting.

Diapun pun siuman je aku tengok. Lain la kalau kerjanya itu menjadikan ‘beliau’ kurang siuman macam orang kureng jiran lama kami, itu ke stress? Ntah. Akupun nak tunggu survey Awang siap, aku nak baca, baru aku boleh paham makna stress tu kot.

Tapi seksiteri dia gatal sikit laa. [aku tau nama ko Siti..upp] Kalau mengenangkan Siti Sipir tu, elok jugak beliau blah dari ‘Amulet’ tu. Huhu.

Tuesday, October 20, 2009

Membeli cinta dan menjual jiwa

Pada aku, nak memberikan kasih sayang dan cinta pada seseorang cukup payah. Macam aku, ingat senang ke nak dapat kasih sayang aku? Ai makan tahun kau kena menunggu wei. Sama juga nak mendapatkan kasih sayang dari seseorang. Ada yang sanggup mati terjun bangunan. Yang nak lari ke Amareka pun lebih sepuluh orang.

Tall, dark and handsome. Macam-macam la kriteria nak cari pasangan. Ada nak yang pandai buat kek pisang. Pandai cabut uban, pandai merengek. Pandai buat lawak macam Mat Parang Tumpol. Nak yang tak hisap rokok. Tapi ada jugak yang cari mamat hidu gam.

Kalau tanya aku kenapa aku pilih laki aku, sebab:

*Dia budak pandai*
*Muka dia sikit lagi nak handsome*
*Dia macam-macam*
*Dia OIAM*.Dia.Dia...Ngeeee.

Kenapa pulak dia pilih aku? Padahal aku ni perempuan yang biasa-biasa je. Bukan bekas pengacara TVpun. Tak berdagu sejemput kalau Zahida Rafik tengok, mau mati berdiri.Tona muka pun tak sekata. Soul mate?

Ada orang kagum dengan pilihan aku. Siap cerita kat orang tu orang ni pasal kisah cinta kami. Tepat pilihan aku, kata mereka. Itupun sebab laki aku bukan kerja polis, kalau tak mesti diorang kata pilihan aku, cepat, mesra dan betul. Kat mana yang cepatnya pun aku tak tau.

Weh! Jangan la cepat sangat hanyut dalam rapuan aku kali ni, ayat-ayat cinta yang comel ni dah berhari-hari aku karang. Kes nak beli jiwa la ni. Bijakkan?

Yang...’taman rashidah utama’ i tu jangan lupa approve..

Sunday, October 18, 2009

Pencapaian diutamakan

Aku dah ada blog. Itu satu pencapaian. Beberapa hari lepas aku potong dahan mati pokok mas cotek yang aku beli kat MAHA 08. Lepas potong dahan mati, aku tambah tanah sikit. Itupun satu pencapaian. Tak tau la besar ke tidak pencapaian tu. Janji ada pencapaian.

Kerajaan war-warkan suruh utamakan pencapaian. Jadi aku buatlah sesuatu yang boleh dipanggil pencapaian. Aku buat yang simple-simple aje la. Kalau aku buat yang beria-ia kang susah pulak. Semua orang nak lantik aku jadi ahli MTEN. Tak pasal-pasal kena lantik jadi Menteri. Tak nak aku. Lagipun aku bukan suka sangat kat menteri-menteri ni. Jadi kalau aku kena jadi mereka, susah hidup aku nanti. Duit raya anakpun nyaris aku kebas. Tambah pulak kalau aku jadi mereka.

Wednesday, October 14, 2009

Belum Rabu..Cuma sambungan cerita hari selasa

Kenyang brupp..brupp makan durian. Aku cakap kat Kamaq aku angin so tak leh la aku nak berdiet, padahal mesti perut penuh dengan gas helium (kena check balik sains-macam tak fakta je) sebab makan durian. Best jugak menipu ni. Dah buat sekali, rasa nak tipu dua kali.

Aku terus masuk kereta dengan satu tugasan. Mak-mak budak tu memang. Undi punya undi, aku pulak yang kena masak kuah durian. Terpaksala aku menghambakan diri kena masak serawa malam ni.

Sampai kat persimpangan dilema aku tak stress langsung sama ada nak ambik kiri atau kanan. Laju je aku membelok ke kiri. Kali ni tak payah susah-susah pakai GPS. Aku tak heran la Toq kalau ko tak nak tunjukkan aku jalan!. Kerna jalan ni memang aku dah hapal.

Pusing-pusing area pasar malam punya jauh gila kena menapak. Parking kokse-kokse kang kena sondol pulak van aku ni. Kalau sondol aku, mau aku bagi penumbuk, tapi ce habaq mai, kat Bangi ni takde dah orang yang lebih samseng dari aku. Lagi pula orang kat sini bukannya bertamadun macam orang kampung aku walaupun penduduknya sangat internasional. Kalah penduduk kat Bukit Antarabangsa.

Menonong je aku ke Maybank. Dalam kepala nak beli macam-macam. Dalam purse tak sampai RM30. Cinabeng sungguh. Ingatkan orang adik beradik Yahanai je tak reti baca, rupanya mesin jolok duit ni pun sama. Kata otometik. Otometik la boleh baca kad ATM aku. Rasa macam nak bagi sepenampar dua kat mesin kedekut ni.

Jaga ko mesin ATM. Esok aku dapat keluarkan duit kat tempat lain, aku pegi tabur atas kepala ko. Ingat ko seekor je mesin jolok duit kat Mesia ni? Pigi dah.

Balik dengan hampa yang banyak. Dapat ayam sekor, ikan dua keping. Yang ekor-ekor adalah 4 ekor. Tupun yang satu tu ekor dah tinggal separuh. Sayur-sayur layu sebelum berkembang 2,3 ikat. Kelapa untuk serawa RM3.

Kalau la aku ikut kata Chah Jahat, nak je aku pakai duit raya anak yang kena selit tu. Tapi apakan daya, aku ni payah nak jadi jahat. Try banyak kali, tapi tetap tak jadi.

Cili api lupa. Singgah kedai runcit kat rumah, suruh dia timbang cukup-cukup dua ringgit. Angkat letak. Angkat letak. Rugi masa 4 minit. Nasib ko tu bangla. kalau kaum aku, tak sampai ati jugak aku nak biar dia terteleng-teleng kat mesin penimbang tu.

Hampir maghrib. Akupun balik rumah dengan baki duit ada la berapa sen-sen.

Tuesday, October 13, 2009

Hari Selasa


Kalau hari ni selasa, maknanya semalam hari Isnin. Betul dah metamatik aku. Memang hari ni hari Selasa. Tak ada istimewapun hari selasa kat kat ‘Bandar’ yang takkan buruk sampai bila-bila ni. Betul. Memang tak ada.Tiada pesta tanglung nak dikisahkan, apa lagi pesta menuai. Hari selasa yang biasa-biasa saja. Tapi adalah kisah yang tak berapa biasa berlaku pada hari Selasa musim-musim orang tengah sakan lagi beraya.

Yati call suruh aku jenguk kepala dari tingkap opis aku. Akupun terus menggelupur capai beg dan blah. Abah Nadim sampai tepat pada waktu yang Yati heboh-hebohkan kat aku masa lunch tadi. Bagus betul jalan raya kat Malaysia ni yang membolehkan Abah Nadim sampai pada masa yang dijanjikan.
Dalam perjalanan turun ke bawah, aku dah set dah berapa bijik aku nak bedal. Aku kena duduk jauh sikit dari Afiah, sebab diapun pelahap, kang aku baru nak capai, dia dah lahap 4 pangsa. Hidup kena ada perancangan beb. Tapi kalau rancang je lebih buatnya tidak, aku nasihatkan baik korang pasrah je la.

Sesi makan durian rupanya.

Lepas selesai makan dengan mewahnya hingga lupa sebentar pada pesakit-pesakit darah tinggi yang mau sakitnya menangkap ke tengkuk kalau pekena barang 5,6 pangsa durian tu. Pesakit kusta, lagilah aku tak ingat langsung bila dah sedap mengadap durian ni. Mana Abah Nadim dapat durian? Mana boleh bagitau. Itu rahsia kerajaan. Kalau aku bukak rahsia kerajaan, nanti depa syak aku tak amanah. Bila tak amanah, macam mana aku nak ada akaun Amanah Saham 1 Malaysia.

Lama jugak sesi makan durian berlangsung. Ada juga buah sampingan yang lain. Hebat betul perkelahan di tepi longkang ni. Pada rakan-rakan yang diperantauan, caci maki la aku dengan kata-kata nesta sebab aku memang terpaksa lupakan korang bila mengadap buah yang gila babai sedapnya ini. Sapa suruh korang carik pasal tinggalkan bumi 1Malaysia yang indah, permai, menawan,tertawan, pencapaian didahulukan, rakyat diutamakan ni..(hentah apa-apa moto ) moto majalah Inspirasi sekolah aku lagi sedap.

Bersambung...

Monday, October 12, 2009

Mampukah aku melawan godaan makan?

Kalau la aku jadi wartawan pada bulan ni, mau aku pening apala cerita best nak dibuat liputan. Sana sini agendanya makan. Makan .Gelak.Gelak. Makan. Lepas tu tunjuk gelang (haa..ni memang menyampah!)

Berapa majlis makan yang aku dah pergipun aku tak tau. Kalau check balik warna baju dalam gambar, tau la kot jumlah kunjungannya. Beribu-ribu jugakla kalori yang dan selamat masuk perut aku. Ah gasak la..setahun hanya sekali. (arghh klise!)









Aku memang admire kat mamat baju biru ni. Bukan calang-calang orang. Nak details, gugel la sendiri. (boleh ke gugel thru gambar..haha..) Dialah penyelamat anak dara sulung aku yang bermasalah dengan ear drumnya masa umur 9 bulan dulu. Sempat 9 bulan la Nuhaa pekak sikit-sikit. Adanya usaha dari tuan doktor ni, terus tak jadi pekak.

Si baju biru ni jugakla orang yang berjuang untuk bawa doktor-doktor HUKM untuk buat part time kat rangkaian sepital milik KPJ. Teringat jugakla ‘pergaduhan’ beliau dengan Puan Jasimah GM, KPJ masa tu. Aku? Tukang tulis. Hentah hapa-hapa, janji aku menulis.Tulis suap karipap. Tulis, telan karipap. Tak tau Dr Lokman (masa tu) sampai basah ketiak menahan dan mempertahan. Nasib hensem. Lagipun doktorkan, takkan la ketiak busuk.

Aku snap gambar ni nak tunjuk kat Nuhaa. Dulu masa nak ambik gambar dengan Aimi si 4 flat tu pun alasannya nak tunjuk kat Nuhaa jugak.Tapi belum sempat tunjuk lagi. Penipu betul.
Masa aku (kami) tegur Datuk Lokman (sambil mintak ambik gambar dengan dia), dan dia pulak sporting dan setuju.. Mak aiii..semua macam kena serangan angin gatal. Tau je la kalau mak orang buat-buat gentel hujung baju, tersipu-sipu malu...Ya Rabbi buruknye.

Thursday, October 8, 2009

Kisah ‘perahsantan’ dua beranak [Translate this page]

Suatu pagi hari di sebuah dapur yang comel

Aku menggoreng cekodok tauge yang dulunya sangat terkenal kat kantin mak, sekarang aku dah kebangsaankan ia dan jadi glamer pulak kat seantero bangunan office aku. Nuhaa tengah isi air dalam botol untuk bekal sekolah.Jejaka berbedak tengah hirup teh o limau panas sambil panaskan enjin kereta.Bibik dengar khabarnya tengah bersusah payah menyental kasut sekolah Ariff yang lawa sikit dari kasut sekolah anak-anak Mat Yunus , jiran mak. Si kecil becok tu, sedang lena diulit mimpi gara-gara terikat aktiviti bermonolognya hampir saban malam. Lengkapla aktiviti sebuah keluarga.

Nuhaa : Nuhaa tak suka la jadi Nuhaa.
Aku pusing tengok Nuhaa..Kenapa? Balas aku.
Nuhaa: Semalam cikgu (ntah apa nama) tanya, kat kelas 4 Budi ni siapa yang pandai sajak Bahasa Inggeris? Semua orang tunjuk Nuhaa. Bengang betul.
Dari raut muka dia aku tengok dia bengang-bengang suka. Ada bau-bau berlagak sikit.

[,]

Cikgu Hasan pilih De masuk pertandingan melukis. Cerita aku dengan perasaan poyo habis pada ayah satu hari sesampainya dari sekolah. Melukis? Melukis apa? Orang tangan pendek?. Selalu ayahku cebik dan kutuk lukisan potret aku. Orang tangan pendek, pegang beg tangan, kasut tumit tinggi ada reben kt tengah. Haha. Aku dah biasa bila ayah gelakkan aku.
Alah. Mana boleh banding lukis gambar orang dengan lukisan ‘Bismillah’ ayah, aku balas. (rupanya nama lukisan Bismillah tu tulisan khat) Miza beli la gambar orang yang De jual. Aku balas lagi. Reti juga rasa geram kat ayah yang suka ejek lukisan aku.

Kadang-kadang ayah ada juga halang aku dari masuk pertandingan. Dah banyak dah dapat hadiah kaler Buncho tu kata ayah.

Hari ni,rasa perasaan tu macam sama pulak kat kami dua beranak. Perasan sentiasa jadi pilihan. Kenapa yer? Sebab memang betul-betul bagus kot.hahaha.

Friday, October 2, 2009

Sambungan Kisah Berbedak Tu la...

Tatkala masuk ofis. Biasanya ‘report duty’ kat portal kejap,jenguk citer-citer menarik kat blog-blog feveret sambil nyamankan tekak ngan neskepe panas satu kole, redakan kemarahan perut yang mintak diisi dengan sarapan berkolestrol tinggi, pastu terusla sambung kerja apa yang patut. (kalau rajin)

Ari ni teringat nak search pasal kes laki yang tetiba berbedak kat internet, ada ke yer? Apa lak nak ditaip key word masa nak search tu?

Laki ada makwe lain? Bukan. Kejam sangat tuduhan aku tuh.Simpang malaikat 44.

Chah baik : Wei tak baik la tuduh laki kita yang bukan-bukan. Selagi pegang konsep saling percaya mempercayai, tentu dia tak sanggup buat yang bukan-bukan. Gila apa dia nak tinggalkan isterinya yang cantik jelita, dan ‘3 unit harta’ yang comel-comel belaka tuh.

Chah jahat : Alaaa lelaki..semua sama, dah dekat-dekat umur 40 mula la buat hal. Tambah pulak ko tu dah gemuk. Misti nak cari yang berdahi licin.

<Pelik la napa yang berdahi licin tu dikategorikan dalam wanita cantik.padahal bukanke kalau dahi licin tu sebab muka berminyak? itu pasal Uncle Nazri tu dia berbedak> . ermmm isu baru ni..nak kena check balik sapa yang buat simpulan bahasa yang agak mengelirukan ni ..

Chah baik: kena percayakan lakila.Dia keluar rumah nak cari rezeki, bukan nak cari pengganti aku.. Dia takkan lupakan sumpah setia yang telah termeteri 22 tahun yang lepas..wahhhh

Chah jahat: itula ko, mudah sangat percaya, lelaki memang macam tu, mulut manis bermadu, last-last dia memang nak carikan ko madu...

Chah baik: kena pasrah, usaha dan doa. Agar rumah tangga ko sentiasa diberkati dan dilimpahi kebahagiaan. Jangan berprasangka dan salah sangka. Tak baik.Haa..itu Dato’Fadzillah Kamsah yang kata. Bukan akuuu yang kata..eii Chah jahat! Ko memang jahat la..saja nak porak perandakan idup aku yer? Nyah ko dari sini!

Chah Jahat: Laaa..dah namanye aku ni bertanduk, tak true la kalau aku tak jahat, bengong!

Tetiba je rasa nak check handphone boifren ku itu...huhu