Pages

Wednesday, August 26, 2009

Mary had a little lamb..chop..

Tetiba teringin nk bukak posa ngan menatang ni...godek2 resipi ada plak yang senang..so apa lagi..

Lamb Chop (Ala-ala jadi)

3,4 keping lamb (sliced)
Sos lea & perrins
Lada hitam-tumbuk kasar
Bawang putih-tumbuk
Garam
Sos tiram

Perap semua bahan ngan lamb tadi, lagi lama lagi best..pastu goreng je kat pan..

Bahan gravy

Susu segar (dutch lady kaler ijau tu)
Cendawan butang- blend
Lada hitam- tumbuk
Garam
Gula
Butter
Bawang putih -tumbuk
Bawang besar- tumbuk
Tepung jagung- untuk pekatkan kuah

Cara: Tumis bawang putih, bawang merah gunakan butter, masukkan semua bahan yang lain, last sekali masukkan tepung jagung untuk pekatkan..rasakan la masam manisnye..

Bahan
Mashed potato

Potato (nak sedap guna American potato tu tak pun russet sebab gebu)
tapi sebab takde aku entam je potato mesia
Garam
Butter
Susu segar
Mayonis (cap lady’s choice yg untuk cheese wedges tuh)
Cara:
Rebus potato, masuk garam. Dh empuk lenyek sampai penyek, masukkan butter, garam, susu segar pastu mayo tuh..dah..hidang ngan gravy lamb chop tadi..





Dinner oh Dinner...

nila barisan pejuang-pejuang kat opis aku..
oppss..bang jamm.. hensem tau sebenarnya bang jamm ni kalu tengok live..patutla ramai terpikat..

Aimi si budak pandai (dah mintak ijinnye untuk letakkan gambo ni kat sini)..
Lamanye rasa tak pergi dinner..yg official...biasanya kalu boleh ngelak, mmg aku nak ngelak...kecualila kalo aku yg kena jd tuan umah aka mak perantin..terpaksala..beg dinner yang lip lap pun dah naik berabuk...alaaa..citer pasai dinner stended jer..tambah plak la kena berprotokol bagai..lemaih aih...yg aku nk highlight kan sini, pasai beh student...dia ni mmg betul2 beh la kot..sbb leh score 4 flat...uhhh gilerrr..cmne ye dia belajo hah?
Aku ni mmg admire sungguh kat orang pandai2 nih...sib baik ko dh kawin Aimi...oppssss...masa emcee baca je background dia, aku yg leleh lebey2..walopun dh rehearsal beberapa kalipun..syahdu sungguh bila tau ada org pandai2..esp anak melayu....(tak putus2 aku doa dalam hati..agar Nuhaa, Ariff, Nabiha yang memang makna nama mereka itu = PANDAI, jadi betul2 cam nama diorang...)

Waahhh makan..makan..

Dah masuk 4 hari dah umat Islam berpuasa..ni barulah nak cerita pasal menyambut puasa..haha...
Biasalah sebelum Ramadhan menjelma...pesta pot luck la pe lagi..meriah ngan juadah memasing..aku memang suka bab-bab makan nih..huhu...tengok-tengokla ye...

semua home made..

biasa arrr..aku misti kontrak wat dadih je...yang paling TAK SUSAH...