Pages

Wednesday, August 26, 2009

Mary had a little lamb..chop..

Tetiba teringin nk bukak posa ngan menatang ni...godek2 resipi ada plak yang senang..so apa lagi..

Lamb Chop (Ala-ala jadi)

3,4 keping lamb (sliced)
Sos lea & perrins
Lada hitam-tumbuk kasar
Bawang putih-tumbuk
Garam
Sos tiram

Perap semua bahan ngan lamb tadi, lagi lama lagi best..pastu goreng je kat pan..

Bahan gravy

Susu segar (dutch lady kaler ijau tu)
Cendawan butang- blend
Lada hitam- tumbuk
Garam
Gula
Butter
Bawang putih -tumbuk
Bawang besar- tumbuk
Tepung jagung- untuk pekatkan kuah

Cara: Tumis bawang putih, bawang merah gunakan butter, masukkan semua bahan yang lain, last sekali masukkan tepung jagung untuk pekatkan..rasakan la masam manisnye..

Bahan
Mashed potato

Potato (nak sedap guna American potato tu tak pun russet sebab gebu)
tapi sebab takde aku entam je potato mesia
Garam
Butter
Susu segar
Mayonis (cap lady’s choice yg untuk cheese wedges tuh)
Cara:
Rebus potato, masuk garam. Dh empuk lenyek sampai penyek, masukkan butter, garam, susu segar pastu mayo tuh..dah..hidang ngan gravy lamb chop tadi..





1 comments:

zaliana said...

wah wah..berlamb chop dia tengah2 posa nih!