Pages

Tuesday, September 1, 2009

RamadhanKu

Episod : Kanak-kanak
Sungguh indah pengalaman berpuasa sewaktu menjadi kanak-kanak..yang best bila balik sekolah mak tanya ari ni nak berbuka makan apa? Yang tak best..kena buat kerja...Macam-macam la menu yang keluar dari mulut, walhal, mak akan masak apa yang ada, apa yang dia reti masak dan apa yang dia sempat..oh lupa.. HARI APA juga patut diberi perhatian juga..kerana hari2 itu akan mempengaruhi tugasan mak untuk menyediakan juadah berbuka. Isnin-Ahad, pagi-pagi lagi mak dah kuca ganyoh (pinjam word Kak Jua) di dapur..hari Rabu double la kes kuca ganyoh tu..sebab ada pekan sehari, so siapkan juadah berbuka untuk jualan kena extra, menupun extra,..mak memang sentiasa menyokong ayah..dari segi membaiki ekonomi keluarga..dengan menu dan pelanggan yang hampir sama, tetapi hasilnya sungguh mengujakan..air tangan mak...ehhh bukan ke anak-anak je yang suka makan masakan air tangan mak? Anak orang lainpun tumpang suka masakan air tangan mak kita jugak ker?? Aku tukang kira duit..sbb aku tukang kutip daun pandan & kena potong2 untuk DIKISAR okey?!..bukan blend..airnya yang wangi tu akan menghasilkan cendol dan lompat tikam mak yang sedap itu....ah ha..lagi satu aku tukang ‘teran’ cendol dlm baldi...(sebab tu la aku senang beranak kot) mak settlekan lompat tikam, kuah laksa, kuah laksam, kuah pasembor, air gula, santan, bla..bla...kakakku kena kisar beras... Buat laksam...kukus laksam, masa darjah 5? Aku darjah 2 la yer masa tu... ermm...terasa sungguh ‘indie’ dengan job scope memasing..pandai bawak diri anak-anak mak..:P.. Ehh lupa ketupat palas..mak buat juga, ayah akan tolong bungkus ketupat, itupun kalau tak ramai org di barber cornernye...kalau tidak ayah kena jadi tukang angkat & marketing manager saje la...kalau masuk ayah..abisla..semua kena buat secara ‘berseni’..ikat ketupat kena seni, serba serbi berseni..huhu...
Bila semua dah ready untuk di let go..ayah ngan mak pun dh berada diposisi untuk memasarkan jualan mereka, aku boleh la ambik kesempatan untuk menyelam sambil minum air...(memang minum air pun..) pegi mandi sungai lama-lama...(eiii..kurang pahala posa) pastu carik jambu...2 ari lepas dah aim dah jambu biji merah kat rumah Tok Long Bidan, rasanya ari ni dah masak tu..boleh buat berbuka...pastu kutip buah ceri, sedap gak buat buka, nasib baik petang ni tak ikut Cu Rahmah pegi kutip buah berangan...kalu dak, menu berbuka aku, penuh ngan buah-buahan... ;D
Nota:Zaman kecilku yang serba indah...

Episod : Anak Dara Kecil
Yang paling menjadi nostalgia...bulan puasa makcik kantin kena berehat (mak la tu), so mak masih meneruskan usaha menjual juadah berbuka puasa..Cuma pembantu mak dh berbeza,aku ngan kakak tak dapat bantu mak..sbb aku dan kakak di asrama, ihhhh...sungguh azab sengsara tatkala dibangunkan subuh-subuh adam (subuh kebenda, 2 pagi!) untuk ‘menikmati’ sahur dengan hidangan ‘lazat’ ikan cencaru LENGKAP berjaket goreng (ibarat penyiasat CSI yang terjumpa mayat kaku, bisu, kelu lengkap berpakaian, takde perasaan), sayur labu masak air, sambal belacan...sampai laaa aku sumpahhhh ikan cencaru dari masuk ke dalam umah aku..jangan berani-berani & ada hati nak masuk tekak aku...eiii ngeri sungguh bila mengenangkan rasanya tu...

Episod: Anak Dara
Dah besar panjang (lebar?), langkahpun makin panjang..jauh ke utara aku tinggalkan mak, ayah dan ahli keluarga yang lain..puasa yang sememangnye tragis bila berjauhan dengan keluarga...tapi terubat dek gelak tawa suka duka kengkawan...kekadang ada gak main masak-masak kat hostel...kumpul duit untuk beli juadah bukak puasa...Arin, Shaffe, Che Un,Intan, Arin, Shah, Yun, Wan, Zira dan kadang-kadang Ida pun join semangkuk...ah lupa, Not yang suka menempel kat kolej orang...:P

Pusing-pusing menu, cafe D9 memang tetap di hati..sambil mengusha-usha (DAN diusha...ngeeeee) mamat-mamat sekolej yang tak berapa hensem tu, buleh la jugak..dari takde langsung nak cuci mata...paling beh dapat pegi kat pintu pagar besar...banyakkk juadah..Cuma duitnye je yang tak berapa nak banyak..so kena berbajet...apa la jadi ngan PARAM kat pagar tu sekarang ye..may be Dr Halim tokey teka teki ngan Dr Syazwan je yang dok ulang-alik ke pagar tu sekarang nih.. pasti juga aku tk mampu melupakan kenangan berbuka di Restoran Melati Senja di Jitra...Kuala Perlis? Uppp...takmo sebut, satgi depa marah & ligan aku ngan ikan yang tak jdi ditimbang tuh....huhuhu..

Episod: Mak Dara
Sejarah bakal tercipta nanti.. untuk apa yang terjadi pada hari ini di ramadhan yang mulia ini, bilamana aku yang sekarang ini sedang mengendalikan sebuah rumahtangga (yang kadang kala hampir karam ngan semak samun)...tiada banyak bezanya dengan ramadhanku di era yang lain...tiap-tiap hari telefon mak (ni berlaku pada ramadhan saja) tanya masak apa & makan apa...jawapan mak..ala biasa-biasa aje..takut anak teringin nanti sedey.....huhhhh tua-tua pun nak manja2 ngan mak...tapi agak malang bagi aku yang dipanggei Chah ni..belum merasa ditelefon anak-anak, pengalaman memenuhi impian berbuka anak-anak, mama Nuhaa nak makan ni, nak makan tu...kerana pengalaman semenjak bergelar mama ini, sejak mengendalikan anak yang berpuasa ini, perasaannya...sama..sama..dan sama saja...ahhh merintih ke wahai hati??
Syukurlah sekurang-kurangnya diuji Allah dengan anak-anak yang susah benar dalam urusan makan minum mereka saja, tapi mereka masih belum boleh dikategorikan dengan kategori anak-anak bermasalah..syukurkan sekurang-kurangnya mereka masih seperti kanak-kanak normal yang lain..yang tidak normal cuma corak pemakanan mereka sahaja...itu je masalah ko Chah? Allah...tak mencabar langsung.. So..rilekkk la wahai nuraniku...
Dah la dulu...nak ke dapur tanpa sempadan di alam maya sat..tiru juadah depa untuk petang ni..;P

2 comments:

zaliana said...

ACik Chah..
ambo suka baca kisah ramadhan ni..
hehe..

huhu ikan jaket besi tu kan..memang rasa2nya sejak berumah tangga ni ada le 2 kali kot beli..lepas tu dah tak beli2 lagi dah...memang tak selera betul makan ikan jeket besi kat asrama huhuhu

zaman kita di uum tak sama, jadi yg part pintu pagar besar tu mcm blur aje hehe..sbb dulu ada buka pasar ramadhan dekat ngan padang palapes tuh..eh ye ke..ingat2 lupa dahhhh

bab anak2 yg makan memilih tu..sama ler kita..maslaah yg tak mencabar rupa2nya yek

Chah said...

hihi Za...ikan jaket tuh..memang kena sita la...

PARAM kt main gate tu dulu memang meriah...la ni kan dah buat macam2 kt depan tu..so kira dh tkde la yer...huhu..rindu lak nk beli cok peneram yg goreng panas2 kt situ gak...