Pages

Wednesday, December 30, 2009

Gelang Kristal, Linda, Aku dan Pasar Philipines





adehh..dan-dan rasa nak tido bila tengok signboard ni..

' Perumahan' warga Philipine di kawasan Sutera Harbour

Semenjak memegang tampuk pemerintahan baru ni, aku jarang kena pergi outstation. Mungkin diorang rasa aku ni dah cukup bos kot. Jadi bos mana boleh pergi mana-mana. Bos kena duduk sign cheque kat pejabat. Sign surat. Takpun buat-buat semak report, padahal tengah download OST drama Korea.


Aku ada tugas di KK cuti krismas lepas. Hebat betul seorang Chah ni. Obama, mungkin Osama pun cuti masa tu, bolehnya dia tak cuti. Macam mana tu. Kira tak berapa bos lagi lah.


Satu perkara aku suka pasal KK, pasar. Meriah betul dengan ikan segar dan murah. Geram tengok ikan tuna sebesar Nabiha. Dulu gila membeli gelang kat Pasar Philipine tu, tapi bila koleksi dah lebih sekerat lengan kiri kanan, mula la jemu. Konon-konon perangai aku ni ala-ala Victoria Beckam, jemu sikit kasi orang. Dah jemu, kasi kat Ina anak Mak Anjang Seripah. Ilmu-Budi-Bakti. Aku payah nak berenggang dengan 3 istilah keramat tu. Tangan aku akan menggeletar, sengal tulang temulang kalau sehari aku tak berbakti sesama makhluk. Part tu memang aku mulia. Tapi part sepak kucing kalau lalu dekat aku especially masa tengah makan, memang biasa. cuma bila aku dah besar dan makin membesar ni, aku dah kurangkan sepakan sudut tu. Paling-palingpun aku cuma kuis je kucing tu biar jauh sikit dari kaki aku.

Masa first time aku sampai KK dulu memang pelancong abis. Sibuk dengan kamera ambik gambar sana sini. Buat-buat pelik tengok rumpai laut dimakan mentah dengan air asam. Gerai jual ikan bakar bersepah merata-rata. Kalau kat sini, hari gaji baru dapat merasa makan ikan bakar. Tupun siap ambik gambar semua hidangan.

Sekarang, takkan aku nak buat-buat peghak lagi. Kalau boleh nak mengaku aku ni Sabahan. Tapi cara aku order ‘milo ping’ macam orang yang baru belajar cakap Kedah. Bunyi macam speaking Kedah slang Siam. Tak berapa jadi, so terpaksa la aku kekalkan ‘kekualalumpuran’ aku.

*******

Semua urusan aku selesai seperti yang dirancang. Susah hati kalau tak setel pada waktu yang ditetapkan. Terbayang-bayang lambaian ikan bilis kat pasar. Udang keringpun dah terjerit-jerit memanggil Chah!..Chah!..sempatla bershopping sejinjit dua sebelum ready nak balik ke KL semula.

Sampai-sampai kat airport KK, terus aku ke kaunter check in. Pastu, melangutla sejam lebih menunggu. Bayangkan la betapa boring, bosannya time tu. Dah la muka tengah selebet habis. Bau ikan bilispun tak hilang.Nak main game, ada game ular je, tak selera nak main.Nasib ada kamera. Boleh juga aku kelebet.


Tunggu punya tunggu, delay la pulak setengah jam. Nasib setengah jam, kalau setengah hari tadi, mau tahun depan aku sampai rumah. Kalau dah tahap menunggu sampai aku terasa nak kencing dua kali, tu memang dah tahap dewa dewi bintang tujuh dah tu. Aku kerling jam, cium jam. Ha, sah!, kalau jam aku dah busuk tu tandanya memang dah lama aku menanti dalam debaran. Mulut pun naik masam dah sebab dah lama sangat tak bercakap.


Datang sorang minah duduk sebelah aku. Muka memang minah Sabah. Tapi bawak beg LV. Kenapa? Orang Sabah tak boleh bawak LV ke? Terus perasaan jeles menyelubungi diri aku. Aku fokuskan retina mata aku, ori ke tak ori beg dia tu? Menyesal tak bawak spec.

Banyak cakap pulak tu minah tu. Oh lupa, nama dia Linda. Siap bagi kad nama lagi. Business kat KL, ulang-alik ke Sabah tengok anak. Oh tidak! Dah ada anak dua, sekolah menengah. Aku makin irihati ni. Tapi takde la sampai nak tikam dia dengan brooch. Macam mana dia boleh maintain lawa dan nampak muda. Entah-entah pakai susuk cucu Betong.

Dia hulur majalah Mingguan Wanita. Heyy, Cik Kak, tak tau ke aku ni tak suka baca majalah iklan ni. Tapi mengenangkan kebosanan, aku belek-belek gak tanpa rasa minat. Ubat pemutih tanpa pengelupasan. Ubat kuat. Ubat untuk hilang jeragat. Ubat untuk hilang akal ada jual tak? Hilang anak?

Minah tu, eh Linda tu pergi merayap. Dia kata nak pergi beli tisu. Sebab hidung dia gatal. Haha..sapa kata pemilik LV takde resdung. Aku sengih je la..hilang sikit dah jeles aku kat dia. Sekurang-kurangnya hidung aku takla berulat..hihi.


Akhirnya pesawat aku ready juga untuk fly back ke KL. Lega aku bila dah berpisah dengan si Linda tu. Dapat je tempat duduk, terus aku pejam mata macam naik buai pusing kat funfare. Tupun si Linda dok melambai-lambai lagi kat aku, ajak duduk sebelah dia. Urggghh!!

3 comments:

Im said...

aku ingat ko terjumpa linda onn kat apot tuh..wat saspen ajer

JALAN REBUNG said...

apa la chah ni..eden pon ingat si linda onn ...baru nak ejas ..hehehe

Atoq said...

Kim salam kat Linda tu ye Chah ... :)

Sian kat dia kan? Lawa, badan bergetah dok kat KL tapi jauh dr family. No hp dia ada kat ko kan? :)