Pages

Monday, April 26, 2010

Peperangan Antara Dua Negara -2. Ini Peperangan Jiwa.

Tak habis lagi stress kat bibik. Gila marah lagi ni. Bukan kes cubit Ariff je. Tapi ada lagi 2,3 kes prima facie yang dia buat. Tiada mala fide. Memang semua aku ada affidavit yang sah.

Perasaan aku memang tengah berwarna-warni ni. Tapi semua warna-warna suram. Hati aku jadi kelabu bila pandang muka dia. Sumpah rasa nak tendang!

Teringat zaman tak ada bibik. Semua buat sendiri. Aku memang pakar buat 'sup bakar'. Bukan tu je, sup special aku yang bertajuk 9to5 sungguh terkenal. Waktu memasaknya perlu mengambil kira-kira 8 jam untuk membakar ayam, tulang ayam, rempah sup, air termasuk periuknya sekali.

******
Hari jumaat sepatutnya ‘nyaman’ untuk wanita-wanita berkerja (tapi tak berapa berkerjaya). Perghh gila best kalau tiba waktu lunch hari jumaat. Walaupun kadang-kala aku memang kena korbankan hari jumaat yang best itu. Terpaksa beri laluan untuk kerja-kerja membibikkan diri. Moyok gila muka bila kena balik tengahari. Mop lantai, basuh bilik air, lipat kain, basuh longkang. Nak bangun pepagi untuk buat semua tu, oh tidak mungkin. Aku memang seorang yang ‘moist’ di pagi hari. Bercakappun 5 patah je setiap pagi. Mana mungkin aku boleh pegang penyapu di pagi hari. I love U, Yang. Bye. Itu je yang aku buat setiap pagi untuk suami. Sungguh mithali (pemalas).

Urusan anak-anakpun kalau boleh aku elak, memang aku tak nak buat. Tapi urusan untuk masukkan beg sekolah, beg taska dan beg sekolah agama kena buat jugak. Tak lupa bekal Nuhaa. Lepas tu mandikan Nuhaa, angkut Ariff masuk keta. Hantar Nuhaa ke sekolah agama, hantar barang sekolah petang Nuhaa ke transit, hantar Ariff ke rumah Ibu. Kat situ sahaja dah 566 Kcal terbakar. Sebab tu jaman tu aku tak malu mengaku aku selim.

On the way ke office, phone bunyi “Chah, akak ni. Kasut sekolah Nuhaa Chah terbawak dua-dua belah kiri la...” Adehh..

[,]

Hati sedang berbelah bagi. Aku dah minta agen Che Un carikan pengganti bibik. Tapi pada masa sama seronok pulak baca pasal Harsa yang sedang enak mempermaisurikan diri tu. Jelous jugak kat Za yang dah berbantal-bantal riben dia sulam. Aku rasa, so far aku adalah calon yang paling sesuai untuk jadi pengganti Bibik sekarang. Seronok bila sudukan honey tiap-tiap pagi untuk Ariff dan Nuhaa. Seronok lagi bila ‘menang’ dapat memaksa mereka mengunyah 7 ulas kismis yang mudah-mudahan mencergaskan minda mereka. Ah bestnya jadi Intan yang Everyday is Sunday.

Apa tunggu lagi? Draf surat sekarang!

2 comments:

IntanRizal said...

cepat chah... jangan menoleh ke belakang lagi.... mungkin itu hikmahnya bibik buat perangai.

Idi said...

Chah,

Kesian ko kan... Cuba kau bayangkan kalau kau tu lelaki, dan kena buat semua tu sendiri...