Pages

Monday, May 3, 2010

Kaya Dalam Miskin

Biasanya kalau aku nak sesuatu menda, aku tak perlu rengek-rengek sambil buat-buat manja kat laki aku. Gentel-gentel tak tentu pasal. Takde. Lagi dia geli-geleman ada. Kalau ada duit, jom kita pegi beli. So kamipun jom la pergi beli.

Benda yang aku nak beli ni agak hebat la pada aku. Sebab bila satu-satu benda yang aku tak reti nak buat sendiri, aku kira benda tu best la. Tajuk dia Kenwood. Rasa macam orang kaya je bila ada barang cap Kenwood ni.

Susup sasap menyorok dari makhluk 3 orang tu. Payah nak berdating kalau ada tiga-tiga tu. Laki akupun slow-slow je tolak motor macam nak curi. Agak-agak sampai kat area rumah Cheong, barulah start motor. Kuasa kuda motor ni taklah grand macam motor Azarol tu, so takat kempas kempis je bunyinya. Jadi bunyi yang kurang vrooooommmmm itu la menyelamatkan kami dari diikuti oleh 3 orang warisan nusa dan bangsa tu.

Nak gi Kajang jalan jam weh. Walaupun kelajuan Kriss kesayangan hamba tu menyamai kelajuan aku ketika berjalan versi mundar mandir, tapi lebih baik dari bawak kereta. Masa kat traffic light tu ada 2,3 couple yang selim-selim je naik motor. Senang la nak cilok. Tapi alangkah malangnya nasib si Nazri itu. Membawa beban yang maha berat.

Nak sampai ke kedai tu, kena lalu 5 traffic light. Perghh panas kaki kena ekzos. Tapi dalam hati dah ada taman. Berbunga-bunga betul. Barang ni bukan sembarangan harga. Lagi 14 ringgit harga benda ni sama dengan gaji Badirul. Silap-silap lagi mahal dr gaji Atoq yang tonggang terguling kerja non-stop tu.

******

Dah beli.Hehe. Besar rupanya. Macam mana nak bawak naik motor ni. Dua per tiga seat motor ni aku dah conquer. Tak kira, aku nak bawak balik malam ni jugak! 4,5 minit juga termenung kat depan kedai tu.

“Uncle, tolong ikatlah kotak ni. Susahla saya nak bawak”

Boleh ke? Laki aku tanya. Macam tak simpatipun. Sesaja suka-suka tanya.

Boleh, aku jawab.

Ah biar betul. Balik dengan hati berbunga-bunga dan lenguh-lenguh di badan. Naik kebas seluruh sendi. Apa taknya, perjalanan yang sepatutnya 15 minit nak balik rumah, ni sekerat malam dok atas motor. Tak sampai-sampai.

p/s: bukan orang naik motor tu miskin. Orang naik motor tu orang yang bahagia. Sebagaimana aku cukup bahagia menonggek naik motor laki aku sebelum jadi laki dulu...

5 comments:

IntanRizal said...

chah - dulu mat yie ada rx -z . nana cukup berkenan dgn rx-z tu.

Chah said...

Intan..

perghhh bukan rxz- lagi canggih..TZM ka apa kalu tk silap...:)

Rizal said...

tzm ka?...ingatan beta sudah lemah..tapi mmg i berkenan la chah moto mat yie tu...rasanya still rx-z, tanya tengok kat si empunya moto

Idi said...

Minah rempit la dulu kau ni ya Chah...

Harsa said...

chah.. kasik tempek brand kenwood tu.. ko beli apa? mixer? breadmaker? blender?