Pages

Tuesday, September 8, 2009

KUL-TGG-KUL

Jumaat ambik cuti merayap, Sabtupun merayap lagi...ahad lak anniversary...isnin pun cuti Nuzul Quran...seronoknya cuti..tapi dalam 4 hari tu, ari sabtu yang lebih syahdu.. trip ngekor hubby kali ini lebih kepada trip untuk menziarah kaum keluarga...biar hubby sibuk ngan kerjanya..aku lak sibuk mengimbau kenangan lalu..
Semuanya berlaku dalam tempoh sehari...pepagi lepas sahur terus ke LCCT, solat subuhpun di sana, 8.00 pagi dah terpacak kat airport TGG and tanpa merugikan masa walaupun sesaat..terus ambik cab ke pasar payang...meroyan betul aku membeli nisan, rempah masak, rempah nasik dagang, macam-macam la yang hanya ada di tanah tumpah darah mak & ayah ni...tanah tumpah aku jugak sebenarnya...tapi sejak mak ayah berhijrah ke ‘luar negeri’..negeri ni seolah-olah bukan negeri aku..
Menziarah Makcik Nah, Makde, Ayah Teh & Pak Anjang, adik-adik mak yang masih setia di kampung, kecuali Paklong ngan Pak Usu yang berhijrah ke Singapore, makpun berhijrah jugak..tapi dalam negara je la...semua tu akibat cintaa antara 2 darjat...huhu...
Rasanya macam lama betul tak bersua, walhal ngan Makcik Nah baru 2 minggu lepas, dia yang turun ke KL untuk mengantar sepupu register masuk maktab, pun dengan makde juga, masa konvokesyen ‘kazen’ di UPM..tapi kampung halaman ni..arghhh...rindunya...rindunya nak kutip buah kemunting...rindu tengok buah keranji..apa lagi... haaa.. menghirup udara pantai...duduk atas ‘gere’ sambil tido-tido ayam, pastu berjerenggeng..perghh...(huhu...word nih...rasanya ada org Terengganu yang tak tau, tapi AE kata ada..) Hubbyku pun apa kurangnye..siap suruh Pakcik aku berenti kejap kt SESMA, nak tengok sekolah tempat dia dimatrikkan...elehhh...
Kesempatan ke pasar Batu 6..dengan aneka jualan kuih muih tradisional Terengganu..Cuma yang tak berapa nak best..kebanyakan gerai menjual kuih yang agak sama, maybe dari supplier yang sama... then dia pegi écer’ je pada pegerai2 kat situ...mau je aku listkan nama-nama kuih tu, kang ada yang terliur la plak...teralit kat kedai Desa Murni (anak beranak kedai syurga tudung & lubuk tudung)...wahh ramainya orang..ye la, diorang dok melelong songkok sebiji 5sen...sampin budak RM5..haha..baik beri free jer...
Settle jugak urusan hubbyku, dan tibalah waktu berbuka puasa bersama keluarga...seronok betul...tiba jugalah masa untuk balik pulak...sekejapnya masa berlalu...hubby dah bisik kat aku...tua-tua nanti kita balik duduk sini...beli tanah tepi pantai & buat rumah dan habiskan sisa-sisa hidup di tempat yang indah ini....hihi...



view dari gerai-gerai area rumah sepupu mak

ermm...SESMA


ini dia...pokok kemunting


0 comments: