Pages

Monday, September 14, 2009

Persiapan Raya

Skeptikal dan sinikal je bila tengok orang buat persiapan raya awal-awal.Puasa pun belum.Lagi parah, ganti puasa pun lagi la belum. Bulan 9 nanti nak raya, kain nak buat baju bulan 2 dah beli, bulan 3 dah gi antar tempah, bulan 5 dah siap, cuma belum pegi ambikla kat tukang jahit.mahal bebenor upahnya. (tu la, lepas SPM mak suruh pegi belajar menjahit, sibuk nak gi kelas komputer, kelas menaip) Kalau tempah 5 pasang, kosnya dah menyamai down payment buat beli tayar Kancil. Kalau 15 pasang?

‘’bulan depan la saya datang ambil amoi ye, bulan ni belum ada bajet la..’’

Over betul.Sah ada yang akan kata cam tu. Tapi sah bukan aku la. Orang lain yang suka dengki-dengki tu yang kata.

Bulan Ramadhan belum nampak bayang, sample kuih dah bersusun-susun tiba, yang sedap pun nampak tak sedap..apatah lagi yang sememangnya tak sedap.

Belum masuk kes ‘sawan’ Yummies Bakery lagi..berduyun-duyun pegi carik barang kuih. Laki bagi duit suruh bayar duit bas anak, abis duit tu terbabas ke poket Yummies. Segala jenis nak buat (try). Macam jadi. Yang order, order, yang nak buat sendiripun tak yah kirala.

Ada lagi. Langsirnya. Butang baju sedondonnya. Songkok, sampinnya.Selendang pulak. Tak ‘ekin’ la kalau pakai tudung bawal. Semangat betul nak semayang raya. Tapi pegi masjid tayang tudung hajaba. Tayang manik baju shimmering flora.

Pastu duduk diam-diam, sebab semua dah beli. Lagipun duit dah abis. Negatif bulan ni. Kalau buat PnL ni, memang naik mencanak-canak tang OPEX tu. Masuk Ramadhan, dah boleh fokus pi mesjid la kot.Boleh khatam Quran 5 ari sekali. Sebab semua dah settle.agaknya la..

Yang tak bersiap awal tu? Ha..mula la gelabah pegang semua tak kena. Pandai mengata orang over .. Awak tu, masa nilah nak gentel kuih, nak jahit baju, nak beli baju anak, nak tempek manik. Ada hati lagi nak berlangsir baru. Tarawihnya masa bila? Usahkan nak bertadarus. Mengaji pun 2 ainpun tak berapa nak lepas. Sedap sangat mengata orang.

Abih tu masa bila nak buat persiapan raya ni?!!.. (aii..dah takkan tua-tua ni time management pun tak pass-pass lagi...malu le weii)

0 comments: