Pages

Thursday, May 20, 2010

Tajuknya Aku Sedang Fikirkan

Minggu ni Yati dah masuk kerja lepas cuti bersalin 2 bulan. Pencapaiannya setakat ni, hatrik- semua boy. Huish, aku membayangkan kalau perangai setiap seorang anaknya macam Ariff aku, letih jugak nak menguruskan 3 orang boy, atau lebih tepatnya 4 orang termasuk bapaknya sekali.

Aku pulak rasa sedikit ralat. Bukan apa. Kalau dia sabarkan sikit je lagi, tunggu beranak tahun depan dan di Kelantan. Dapat cuti 3 bulan. Aku tumpang gembira jugak dengan berita ni. Cuma kenapa belum dilaksanakan seluruh Malaysia. Aku dengar dalam radio Sinar FM semalam, mereka (aku tak pasti pihak mana) cuba untuk mendapatkan sejuta tandatangan kaum wanita sebagai tanda menyokong usaha mendapatkan cuti 3 bulan ini. Tapi setakat hari ni belum ada lagi sesapa datang mintak tandatangan aku. Setakat ni hanya Shah ngan Jedi je yang datang mintak sign aku, tapi tu surat hotel.

Tapi yakin ke memang 3 bulan ni wanita-wanita terlibat akan duduk rumah jaga anak? Menyusukan anak execlusively. Macam sukar je nak jadi kenyataan. Nanti menetek anak, takut tetek jadi lembik lah. Takut jadi besar sebelah lah. Kena tukar pakai bra mak-mak. (eh kan ke awak tu dah jadi mak?).

Nikmatnya menyusukan baby bagi yang telah merasai dan melaluinya, memang tiada tandingan. Terasa live kasih sayang tu mengalir ikut aliran hamis dan hanyir air susu, masuk terus ke jantung hati anak. Syahdu beb. Cuba tengok biji mata baby bila memandang kita masa berguling-guling atas toto dalam proses menyusu tu (walaupun kebanyakan masanya aku tak perasaan biji mata anak aku sebab aku tertidur). Fuhh perasaan best yang sungguh dahsyat.

Aku bukan nak cerita pasal tetek sebenarnya. Aku nak cakap kat Awang, anak Yati kawan aku tu, kak Chah yang jaga. Sebut nama kak Chah, aku rasa nak benam kepala sendiri ke dalam kolah masjid hijau, malu! Nantilah aku cerita bab ziarah menziarah ni, betapa aku dah ralit sangat dalam dunia aku hingga lupakan ada beberapa orang yang patut aku jumpa dan lawat mereka, tapi aku tak buat! Kak Chah..ampun!

Perasan tak-dalam hidup aku, aku dikelilingi ramai orang yang bernama Chah juga. Kehebatan seorang Chah, mungkin. Ada kena mengena ke?

1 comments:

FakirFikir said...

Baik hang benam kepala kat laut PD. Ada juga manfaatnya/